Nieuwe pacemaker verlaagt risico op ritmestoornissen en hartfalen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Per jaar krijgen 11.000 Belgen een pacemaker ingeplant ten gevolge van hartritmestoornissen.
Er bestaan grosso modo twee soorten problemen: pulsvormings- en geleidingsproblemen. Bij pulsvormingsproblemen speelt de sinusknoop, de natuurlijke pacemaker van ons hart, een centrale rol. Normaal gezien geeft deze sinusknoop op continue basis elektrische prikkels af aan het hart, waardoor het hart gaat samentrekken. Wanneer de sinusknoop dit te traag doet, of geen prikkels meer geeft, spreekt men van pulsvormingsproblemen.

Bij patiënten die enkel geleidingsproblemen vertonen werkt de sinusknoop zoals het hoort, maar worden de spontane prikkels gehinderd op hun route door het hart, waardoor de kamers niet of onregelmatig samentrekken.

Patiënten met pulsvormingsproblemen krijgen normaal een AAI-pacemaker, die impulsen geeft wanneer de spontane prikkel achterwege blijft of te traag is. Patiënten met geleidingsproblemen krijgen een DDD-pacemaker ingeplant die het hart doet samentrekken wanneer de spontane prikkel de hartkamers niet bereikt. Het probleem is dat de DDD-pacemakers de kamers dikwijls te veel of onnodig stimuleren, waardoor er hartproblemen kunnen ontstaan. Bij patiënten met pulsvormingsproblemen (ongeveer 5000 patiënten per jaar) staat de cardioloog altijd voor een dilemma. Als hij kiest voor een AAI-pacemaker, is er een risico van 0 tot 4,5% per jaar dat de patiënt ook nog een geleidingsprobleem ontwikkelt, waardoor de cardioloog uiteindelijk meestal opteert om een DDD pacemaker te implanteren.
De nieuwe pacemaker van Ela Medical (Sorin Group) is uitgerust met een speciaal ‘oog’, waardoor het, indien nodig, automatisch kan overschakelen tussen de AAI-functie en de DDD-functie. Naar schatting kunnen jaarlijks meer dan 5.000 patiënten in België in aanmerking komen voor gebruik van deze nieuwe technologie.

Lees ook: Hartfalen: oorzaken, symptomen en behandeling


bron: persmededeling Ela Medical


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram