Norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-chemie-luchtverontr-veiligh-milieu-12-18.png

nieuws

Het Europe Voedselagentschap EFSA heeft de toelaatbare inname (TWI) van dioxinen en soortgelijke stoffen via voedsel verlaagd. De nieuwe norm ligt veel lager dan wat de gemiddelde Europeaan op dit moment binnenkrijgt.

Het gaat vooral om zeer giftige dioxinen en dioxine-achtige polychloorbifenyl-varianten (pcb’s). De afgelopen dertig jaar is de aanwezigheid van dioxinen in voedsel en diervoeder sterk gedaald, maar de stoffen kunnen jarenlang in de voedselketen aanwezig blijven omdat ze zich ophopen in, bijvoorbeeld, het vetweefsel van dieren. Vooral vette vis, kaas en vlees dragen bij aan de inname van deze stoffen door consumenten.

EFSA stelt een nieuwe toelaatbare wekelijkse inname vast van twee picogram per kilo lichaamsgewicht. Dat is zeven keer lager dan de vorige standaard. De belangrijkste reden voor het verlagen van de TWI waren de beschikbaarheid van nieuwe epidemiologische en experimentele data over de giftigheid van deze stoffen, en betere modellen om de ophoping van de stoffen in het menselijk lichaam te voorspellen.

Gemiddelde inname
De gemiddelde inname is in alle leeftijdsgroepen vijf keer hoger dan deze nieuwe TWI. Mensen die aan de hoge kant zitten, worden zelfs blootgesteld aan vijftien keer meer dioxine dan toelaatbaar is. EFSA noemt het een risico voor de volksgezondheid. Wel stellen de onderzoekers dat de giftigheid van de ernstigste pcb’s overschat zou kunnen worden. 

De Europese Commissie gaat nog in debat over eventuele maatregelen.

Bron
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/181120
http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/dioxins-and-pcbs
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram