Eiwitten hebben een positief effect op het gewicht en de slaap?

123-slapen-bed-dromen-droom-5-23.jpg

nieuws Een voedingspatroon dat rijk is aan proteïnes helpt om gewicht te verliezen en bevordert tegelijk de nachtrust. Twee positieve effecten die in verband worden gebracht met een betere gezondheid.

Het onderzoek gebeurde in verschillende fasen met als bedoeling om beetje bij beetje het verband te ontdekken tussen het gewicht, de slaap en een hele reeks parameters zoals de bloeddruk of de vet- en spiermassa. De deelnemers hadden allen overgewicht en volgden een vermageringsdieet (750 kcal/dag minder dan ze voor het onderzoek aten). De helft at voeding die rijk is aan proteïnen, de andere helft voeding met een matige hoeveelheid proteïnen. De proteïnebronnen waren vooral rund- en varkensvlees, maar ook peulvruchten zoals soja. Maar het voedingsschema kan uiteraard aangepast worden naar ander eiwitrijk voedsel.

Het resultaat was dat na drie à vier maanden iedereen kilo’s had verloren, maar de ‘groep van de eiwitrijke voeding’ had betere resultaten wat de slaap betreft en scoorde ook duidelijk beter bij de andere onderzochte parameters. Het positieve effect op de nachtrust is op zich al een belangrijke factor, maar het heeft ook een domino-effect: als gevolg van een slechte nachtrust is het voedingspatroon van de betrokken persoon de dag erna (veel) minder gezond, wat op zijn beurt dan weer een negatieve invloed heeft op de slaap, en zo verder. Een soort van vicieuze cirkel dus die proteïnes eventueel kunnen helpen doorbreken. Maar er is wel een kanttekening: het is zeker nodig om hierbij het advies van een arts of een professionele voedingsdeskundige te vragen en niet alleen te gaan experimenteren.

bron: The American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org)

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram