Gerelateerde artikels
Afvallen met onbewerkte voeding: eet meer, weeg minder
In dit artikel
Afvallen met onbewerkte voeding: eet meer, weeg minder
dossier
Een recent onderzoek in Groot-Brittannië toont aan dat mensen die voornamelijk minimaal bewerkte voedingsmiddelen aten bijna twee keer zoveel gewicht verloren als mensen die ultrabewerkte voedingsmiddelen consumeerden – zelfs bij gelijke hoeveelheden calorieën en voedingsstoffen. Een kom zelfgemaakte spaghetti bolognese bleek bijna twee keer effectiever dan kant-en-klaarmaaltijden.
Minimaal bewerkt dieet verdubbelt gewichtsverlies
© Getty Images / onbewerkte voeding Onderzoekers van UCL (University College London) en UCLH (University College London Hospital) voerden een klinische studie uit waarin deelnemers significant meer gewicht verloren bij een dieet van minimaal bewerkte voedingsmiddelen (MPF) vergeleken met een dieet van ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF). Beide diëten waren qua voedingswaarde gelijk. De resultaten suggereren dat het beperken van bewerkte voeding op de lange termijn kan helpen een gezond gewicht te behouden. De studie, gepubliceerd in Nature Medicine, is de eerste die ultrabewerkte en minimaal bewerkte voeding direct vergelijkt onder alledaagse omstandigheden en is tevens de langste proef tot nu toe die specifiek naar een UPF-dieet keek. Lees ook: Ultrabewerkte voeding: hoe herkennen? (voorbeelden) |
Minimaal bewerkte voeding (MPF) versus ultrabewerkte voeding (UPF)
De studie
55 volwassenen volgden twee diëten in wisselende volgorde: acht weken MPF gevolgd door vier weken terug naar normaal eten en daarna acht weken UPF, of omgekeerd. 50 deelnemers voltooiden minstens één volledige cyclus. Beide diëten waren volgens de Eatwell Guide van de Britse overheid samengesteld, met een evenwichtige verdeling van vet, eiwitten, koolhydraten, vezels en andere voedingsstoffen. De deelnemers mochten zoveel eten als ze wilden, op basis van hun eigen honger.
De resultaten
Na acht weken verloren beide groepen gewicht, maar het effect was bijna dubbel bij het MPF-dieet (2,06% afname) versus het UPF-dieet (1,05%). Dit kwam overeen met een geschat dagelijks calorietekort van 290 kcal bij MPF en 120 kcal bij UPF. Het grootste verlies was vetmassa, zonder verlies van spiermassa, wat wijst op een gezondere lichaamssamenstelling.
Deelnemers ervaarden bij het MPF-dieet bovendien veel minder honger, en minder cravings, zelfs ondanks het grotere gewichtsverlies. Het vermogen om hartige snacks en favoriete lekkernijen te weerstaan, verbeterde aanzienlijk in vergelijking met het UPF-dieet.
Lees ook: Kant en klaar maaltijden
|
Eerder onderzoek koppelde ultrabewerkte voeding aan slechtere gezondheid, maar niet alle UPF’s zijn per definitie ongezond. Deze studie benadrukt dat de mate van voedselbewerking, los van voedingsstoffen zoals vet, suiker en zout, een cruciale rol speelt bij gewichtsverlies en lichaamssamenstelling.
|
Professor Chris van Tulleken, die ook aan het onderzoek meehielp: “Het wereldwijde voedselsysteem leidt tot dieetgerelateerde gezondheidsproblemen en obesitas. Deze studie laat zien dat we niet alleen naar individuele keuzes moeten kijken, maar ook naar de rol van voedselbedrijven en beleid bij het creëren van ongezonde voeding.”
Conclusie: kies voor onbewerkte voeding en kook vers
- Houd je aan voedingsrichtlijnen, matig energie-inname, beperk zout, suiker en verzadigd vet, en geef prioriteit aan vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten.
- Kiezen voor minder bewerkte voeding en zelf koken biedt extra voordelen voor gewichtsverlies, lichaamssamenstelling en gezondheid.
- Beleidsmaatregelen zijn nodig: waarschuwinglabels, marketingbeperkingen, subsidies voor gezonde producten en samenwerking tussen overheid, voedingsbedrijven en maatschappelijke organisaties om gezonde diëten beschikbaar en aantrekkelijk te maken voor iedereen.
Bronnen:
https://continentalhospitals.com
Samuel J. Dicken et al. (2025). Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidelines on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial. Nature Medicine, 4 August 2025.
Samuel J. Dicken et al. (2025). Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidelines on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial. Nature Medicine, 4 August 2025.












