Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

1 op 5 Vlamingen was deze winter al meermaals ziek: “Vooral jonge vrouwen kampen met kettingziekte”

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws

De helft van de Vlamingen was sinds september al één keer ziek en maar liefst 1 op de 5 heeft deze winter last van ‘kettingziekte’. Ze zijn al minstens twee keer ziek geweest, soms wel meer. Opmerkelijk is dat vooral jonge vrouwen van de ene in de andere kwaal sukkelen.
Een verkoudheid, genezen, enkele weken later de griep, genezen, en vervolgens opnieuw sukkelen met keelpijn ... Dat de Vlaming vatbaar is voor winterkwaaltjes, zo leren we uit een enquête van Biover. De vitamineproducent hield een steekproef bij 600 Vlamingen, en daaruit blijkt dat één op de vijf sinds september al meerdere keren te maken kreeg met ziektesymptomen.

‘Kettingziekte’
Vooral wie tussen 18 en 34 jaar oud is, kreeg het zwaar te verduren: maar liefst 72% werd de voorbije maanden ziek, waarvan 3 op de 10 zelfs herhaaldelijk. Eén op de vijf van de mensen die meerdere keren ziek waren, herviel bovendien binnen de 2 weken. “Tijdens de winter zien we inderdaad vaak patiënten die getroffen worden door steeds terugkerende infecties”, zegt huisarts Servaas Bingé. “Dat patroon noemen we in lekentermen ‘kettingziekte’. De ene infectie wordt snel opgevolgd door de volgende.”.

De meest voorkomende winterkwalen zijn een verstopte of lopende neus (85%), hoofdpijn (81%) en keelpijn (77%). Ook darmklachten (64%) en misselijkheid (50%) worden vaak genoemd. Ongeveer een derde van de Vlamingen had meer dan 3 dagen nodig om er weer bovenop te raken.

Vooral vrouwen
De Vlamingen die de voorbije maanden ziek waren, wijzen besmetting door anderen (60%) en het weer (42%) als grote boosdoeners aan. Eén op de drie ziet een gebrekkige weerstand dan weer als bron van hun malaise. Vooral de vrouwen die ziek werden (44%), beschouwen die lage weerstand als de voornaamste reden waarom ze ziek worden.

“Het feit dat vrouwen vaker af te rekenen hebben met kettingziekte is dikwijls te wijten aan hun levensstijl”, beaamt dokter Bingé. “Vaak combineren jonge vrouwen de zorg voor de kinderen met een drukke job. Hierdoor komen ze dus meer in aanraking met de kiemen van de kids, die toch de grootste verspreiders zijn van infectieziekten. Daarnaast gaan ze ook wel eens over hun grenzen om alles gecombineerd te krijgen wat een impact heeft op hun algemene weerstand.”

Dat voornamelijk jonge vrouwen getroffen worden door ziekte, is eigen aan de generatie: ze hebben meer last van stress en eten ongezonder. “Voldoende slaap, hygiëne, goede voedingsgewoontes en lichaamsbeweging spelen een rol”, klinkt het.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190131_04143625


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram