Eiwitten die cholesterol vervoeren zijn betere test voor hartaanval

nieuws Het gehalte aan apolipoproteinen in het bloed - een eiwit dat cholesterol vervoert in het lichaam - is een betere test om het risico op een fatale hartaanval te voorspellen dan het cholesterolgehalte zelf.
Apolipoproteine B (apoB) is drager van het 'slechte' LDL-cholesterol (en van VLDL-cholesterol), terwijl apolipoproteine A-1 (ApoA-1) de goede HDL-cholesterol vervoert.
Onderzoekers van het Karolinska Institute in Stockholm maten bij 175.000 mannen en vrouwen de niveaus apoB, apoA-1, triglyceriden, HDL-, LDL- and totaal cholesterol. Ze berekenden ook de ratio van apoB tot apoA-1. Tijdens de studieperiode van 5 jaar overleden 864 mannen and 359 vrouwen aan de gevolgen van een hartaanval. Het gehalte apoB en de verhouding apoB tot apoA-1 waren sterk gecorreleerd met het risico op een fatale hartaanval, en hebben een veel hogere voorspellende waarde dan het cholesterolgehalte, aldus de onderzoekers.
Probleem is momenteel dat er nog geen goede gestandaardiseerde en gemakkelijke tests voor die apolipoproteinen bestaan.

Bron: The Lancet 15 dec 2001, 2012-2013, 2026-2033.


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram