Cholesterolremmer remt ook multipele sclerose

nieuws Een veelgebruikte cholesterolverlager is mogelijk ook bruikbaar in de strijd tegen de ziekte multipele sclerose (ms), denken Amerikaanse onderzoekers.Multipele sclerose ontstaat als het eigen immuunstelsel van de patiënt per vergissing de isolerende eiwitlaag rond de zenuwvezels van hersenen en ruggenmerg als 'vreemd' aanziet, en aanvalt. De ziekte kent onvoorspelbare symptomen, gaande van vermoeidheid en gezichtsstoornissen tot verlamming. Kenmerkend is dat ms verloopt met opstoten, die de patiënt elke keer een beetje zieker maken. Tussen de opstoten door blijft de ms-patiënt stabiel. De bestaande behandelwijzen vertragen het verloop van de ziekte, maar stoppen haar niet.
Atorvastatine (merknaam Lipitor) zou een goedkope en goed werkende alternatieve behandeling kunnen zijn, oppert Scott Zamvil van de universiteit van Californië in Nature. Toen hij het medicijn testte bij muizen die een op ms gelijkende ziekte hadden, kregen die geen nieuwe opstoten meer en verminderde de ontsteking van hun zenuwstelsel.Vermoedelijk zet atorvastatine het immuunstelsel op het verkeerde been, waardoor het overschakelt van de productie van uiterst agressieve T-immuuncellen die de eiwitten van het zenuwstelsel aanvallen, naar de aanmaak van andersoortige T-cellen, die ontsteking bevechten. Hoe die omslag totstandkomt, is nog niet bekend.Klinische proeven staan voor heel binnenkort op het programma. Ze zullen moeten uitwijzen of de cholesterolremmer ook bij mensen ms stopt, en niet alleen bij muizen.
bron:De standaard

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)


Laatst bijgewerkt: april 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram