Vermoeide mannen drinken meer, vrouwen minder

nieuws Vermoeide mannen drinken meer, vrouwen minder. Dat blijkt uit een studie van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Ruim honderd proefpersonen namen samen met een vriend of vriendin deel aan een onderzoek in een laboratorium ingericht als kroeg. De helft van de proefpersonen moest een lastige aandachtstaak uitvoeren, de andere helft een eenvoudige. Na afloop van die taken konden de proefpersonen zelf drankjes uit de koelkast nemen en deze aan de bar opdrinken.

Mannen bleken gemiddeld vier keer zo veel alcohol te drinken dan vrouwen in deze nagebootste kroeg. Daarnaast dronken de mannen na de moeilijke taak meer dan na de makkelijke. Vrouwen dronken juist minder na de inspannende taak.
Een mogelijke verklaring voor dit verschil is volgens de onderzoekers de verschillende betekenis die mannen en vrouwen toekennen aan alcohol. Voor veel mannen is het drinken van alcohol bijna vanzelfsprekend als de mogelijkheid zich voordoet. Vrouwen hebben die neiging minder.

In een tweede experiment keken de onderzoekers of het effect van falende zelfcontrole op te heffen is door proefpersonen meer bewust te maken van hun drinkgedrag. De proefpersonen begonnen weer met een lastige aandachtstaak en mochten daarna weer een drankje pakken. In dit experiment werd de helft van hen gevraagd om bij te houden hoeveel drankjes ze dronken. Degenen die een cognitief inspannende taak deden én hun drankjes bijhielden, dronken minder dan degenen die dat niet deden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram