Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Dokters waarschuwen: “Een niesbui onderdrukken kan gevaarlijk zijn”

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Voel je een flinke niesbui opkomen, maar knijp je voor alle zekerheid je neus dicht om gênante ‘hatsjoe’-geluiden te voorkomen? Dan kan je lichaam schade oplopen. Dat stellen Britse dokters in het medisch vakblad BMJ Case Reports.

Onlangs moest een 34-jarige man in het Royal Infirmary-ziekenhuis in Leicester worden opgenomen omdat hij zijn neus had dichtgeknepen toen hij hevig moest niezen. De hoge druk vond geen uitweg, waardoor het zachte weefsel in zijn luchtpijp scheurde. De patiënt had daarna pijn tijdens het praten en slikken en moest een week lang eten krijgen via een buisje. Eind goed al goed: inmiddels is de man weer thuis en zal hij geen blijvende schade ondervinden.

Laat het los
Dit voorval is heel uitzonderlijk, maar de behandelende artsen waarschuwen in het vakblad dat mensen zich desondanks bewust moeten zijn van het risico. In extreme gevallen kan een geblokkeerde niesbui de oren beschadigen of zelfs een scheurtje in de hersenen veroorzaken. “Het blokkeren van de neusgaten en mond is een gevaarlijk manoeuvre en kan je maar beter vermijden. Niezen kan ziektes verspreiden, maar het is toch raadzaam om de niesjes vrij te laten”, staat er te lezen.

Papieren zakdoekje
Volgens viroloog Marc Van Ranst moet je je echter geen zorgen maken als je een niesbui onderdrukt. “Geen paniek, ik heb nog nooit iemand geweten die er heel erg aan toe was. Het is wel aangeraden om op een sociaal acceptabele manier te niezen. Doe het in een papieren zakdoekje dat je meteen erna weggooit”, klinkt het. Was daarna je handen, zo maak je niemand ziek. “Als het echt niet anders kan, kun je ook niezen in je elleboogholte.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180116_03302349


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram