Verhoogde kans op hartritmestoornis na dood geliefde?
nieuws
Uit Deens onderzoek blijkt dat mensen die hun levenspartner hebben verloren een verhoogd risico hebben op een hartritmestoornis. Dat kan leiden tot een beroerte of een hartinfarct.
De onderzoekers analyseerden gegevens van alle Denen die tussen 1995 en 2014 behandeld werden voor een eerste episode van voorkamerfibrillatie. Het ging om ruim 88.000 mensen. Die gegevens werden vergeleken met gegevens van bijna 1 miljoen mensen zonder een hartritmestoornis.
Wanneer rekening werd gehouden met alle factoren zoals leeftijd, geslacht, een hartziekte, diabetes enzovoorts, bleek dat het risico op een hartritmestoornis ruim 40 procent hoger lag bij mensen die hun levenspartner hadden verloren dan mensen die hun partner niet waren verloren. Dit risico was het hoogst in de eerste twee weken na het verlies, en nam geleidelijk af om na één jaar weer normaal te zijn.
De grootste risicogroep waren mensen jonger dan 60 jaar waarvan de partner onverwachts overleden was.
De onderzoekers waarschuwen uitdrukkelijk dat dit onderzoek geen oorzakelijk verband tussen de hartritmestoornissen en het verlies kan aantonen. Het gaat alleen om relatie in de tijd. Bovendien werd geen rekening gehouden met andere mogelijke risicofactoren zoals voedingspatronen, beweging of genetische aanleg.
Dat het verlies van een geliefde een zware belasting voor het hart kan zijn, is in eerder onderzoek aangetoond. Het gaat dan om het zogenaamde gebroken-hart-syndroom. Er ontstaat een tijdelijke verzwakking of verlamming van de hartspier onder invloed invloed van heftige emoties zoals rouw, paniek of angst.