Kwart ballonnen geeft te veel giftige nitrosamines af

123-ballon-feest-03-19.jpg

nieuws

Een kwart van de ballonnen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzocht voldoet niet aan de Europese normen over de afgifte van nitrosamines. Nitrosamines zijn kankerverwekkende stoffen die een gezondheidsrisico kunnen vormen als ze vrijkomen uit producten. Daarnaast ontbreken bij veel ballonnen de verplichte veiligheidswaarschuwingen op het etiket van de verpakking.

De verkoop van de ballonnen met een te hoge afgifte van nitrosamines en/of nitroseerbare stoffen is verboden. Ballonnen met ontbrekende waarschuwingen mogen pas weer verkocht worden als het etiket is aangepast. 

Onderzoeksresultaten
De NVWA onderzocht 58 ballonnen; daarvan voldeden 25 niet aan de veiligheidseisen (afgifte nitrosamine en/of etikettering).

Bij 16 ballonnen (27%) was de afgifte van nitrosamines en nitroseerbare stoffen hoger dan de wettelijke limiet. De verkoop van deze ballonnen is verboden. Bij 16 van de onderzochte 58 ballonnen was de vereiste etikettering (deels) afwezig, of was het etiket niet in het Nederlands gesteld. De verkoop van deze ballonnen is verboden tot het etiket is aangepast.

Risico nitrosamines
Ballonnen zijn van natuurlijk rubber (latex) gemaakt. Tijdens het productieproces van latex kunnen nitrosamines en nitroseerbare stoffen ontstaan als er bepaalde versnellers van dat proces worden toegevoegd. Nitrosamines zijn kankerverwekkende stoffen en brengen daarom een gezondheidsrisico met zich mee. Nitroseerbare stoffen zijn de voorlopers van nitrosamines; deze kunnen hierin worden omgezet. Kinderen kunnen deze stoffen binnen krijgen doordat ze sabbelen op ballonnen, of via hand-mond-contact.

En hoewel ballonnen niet substantieel bijdragen aan de totale blootstelling aan nitrosaminen, wil de overheid uit voorzorg elke vermijdbare blootstelling van jonge kinderen aan deze gevaarlijke stoffen voorkomen. Daarom zijn strenge eisen gesteld aan de afgifte van deze stoffen.

Etikettering
Sommige mensen zijn allergisch voor latex. Ouders en verzorgers moeten daarom via het etiket van de verpakking worden gewaarschuwd dat ballonnen van latex zijn gemaakt via de zinsnede 'Gemaakt van natuurlijke rubberlatex.' Ook moet er een waarschuwing op ballonnen staan hoe deze veilig kunnen worden gebruikt. Op het etiket moet een waarschuwing staan dat voor kinderen jonger dan 8 jaar er gevaar bestaat voor verstikking door niet opgeblazen of geknapte ballonnen.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram