Voorzichtig met laserpennen

nieuws Af en toe duiken in de pers berichten op over oogbeschadiging door laserpennen. Zo was er recent nog een incident met Griekse voetbalsupporters tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Griekenland tegen Cyprus. Fans van Griekenland hadden laserpennen bij zich en schenen met de laserstralen in het gezicht van de Cyprische doelman. In Nederland zijn in het verleden al enkele rechtszaken gevoerd tegen jongeren die argeloze voorbijgangers recht in de ogen hadden geschenen. Vorig jaar nog werd een man veroordeeld die met een laserpen op een politiehelikopter had geschenen.

De laserpen wordt gewoonlijk gebruikt om iets op afstand te kunnen aanwijzen. De laserpen is de moderne versie van de aanwijsstok.
De kleine laserpen kan 30 tot 200 meter ver schijnen. Ze zijn te verkrijgen bij winkels voor kantoorbenodigdheden en elektrozaken. Tegenwoordig zijn ze ook te vinden in sommige speelgoedwinkels.
Laserpennen hebben een sterkte tussen de 1 en 5 milliwatt. Voor gebruik van de laserpen als aanwijshulpmiddel is een vermogen van 1 mW (klasse 2) voldoende. Laserpennen van klasse 3 en meer (hoger dan 5 mW) zijn in ons land verboden.
Net als andere lichtsoorten kan laserlicht van een laserpen het netvlies van het oog beschadigen, maar alleen als het licht erg fel is en het oog er lang aan wordt blootgesteld. Als de laserstraal toevallig het oog raakt is er geen reden om ongerust te zijn. Alleen als je heel lang recht in de laserstraal blijft kijken, kan er blijvende schade worden aangericht.
Laserpennen met een vermogen tot 1 mW worden als veilig beschouwd, die met een vermogen boven 5 mW niet.
De kans dat het licht van een laserpen de ogen (blijvend) beschadigt, is dus zeer klein. Een laserpen kan wel ernstige hinder veroorzaken. Als de felle lichtbundel het netvlies treft, kan tijdelijke verblinding optreden. Ook kunnen hinderlijke vlekken voor het oog zweven. Bij een onverwachte treffer in het donker is de hinder het sterkst. De nabeelden zijn dan ook langer zichtbaar. Voor een automobilist kan dit bv. gevaarlijk zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram