Kinderen in de auto: steeds vastklikken

123-babay-auto-gordel-170_06.jpg

nieuws Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat 1 op de 5 kinderen in de auto niet of niet correct vastgeklikt zit.
Uit onderzoek in Nederland van de Task Force Kinderveiligheid blijkt zelfs dat drie op vier kinderen tussen 0 en 4 jaar niet veilig vervoerd wordt. Zo zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel. Ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet juist bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast.

Andere gesignaleerde fouten bij babyautostoeltjes zijn bovendien: de beugel in de onjuiste stand, het vergeten uit te zetten van de air bag of het kind toch voorwaarts vervoeren.

Zo lang mogelijk in autostoeltje tegen rijrichting
Ouders stappen te vroeg over van een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting in staat (groep 0+) op een kinderautostoeltje (groep 1) dat niet tegen de rijrichting in staat. Dat is niet veilig, blijkt uit onderzoek in Zweden. Ook grotere kinderen worden het beste tegen de rijrichting in vervoerd. Bij een aanrijding wordt het kind dan met zijn rug en hoofdje in het stoeltje gedrukt. De impact van een schok wordt dan verdeeld over de hele rug.

Belangrijk, want de nek van jonge kinderen is nog niet genoeg ontwikkeld om zo’n schok op te kunnen vangen. Wanneer een baby in de rijrichting meerijdt (dit wil zeggen in dezelfde richting als de bestuurder), zal zijn hoofd bij een frontale botsing hard naar voren geslingerd worden. Zijn weinig ontwikkelde nekspieren kunnen onmogelijk verhinderen dat het hoofd naar voren schokt. Dit kan dodelijk zijn of leiden tot verlamming.

Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje: tot de leeftijd van 2 à 3 jaar of 13 kg (of tot zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt) is het aangeraden kinderen te vervoeren tegen de rijrichting in. Dit geldt zowel voor zitjes die u voor- als achteraan plaatst.

Jonger dan één jaar:
Altijd een zitje tegen rijrichting.

Ouder dan één jaar:
Een zitje in rijrichting kan, maar het is beter om zo lang mogelijk een zitje tegen rijrichting te gebruiken.

Minder dan 13 kg:
Altijd een zitje tegen rijrichting

Meer dan 13 kg
Geen probleem voor zitje in rijrichting.

Kan uw kind zijn hoofd al rechthouden en rechtop zitten? Dit betekent nog niet dat u al kan overschakelen naar een zitje in de rijrichting.
Een kind is te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van de oren boven de rugleuning komt. Stap dan pas over op het volgende autostoeltje. Het is niet erg als de beentjes over de rand steken.

De zitjes voor gebruik tegen de rijrichting die momenteel in België worden verkocht, zijn gehomologeerd voor kinderen tot 13 kg, het gemiddelde gewicht van een kind van 2 jaar. Zitjes tegen de rijrichting in voor oudere kinderen zijn in ons land momenteel nog moeilijk te vinden.
Vanaf eind 2013 komen er nieuwe autostoelen op de markt: i-Size. Hierin kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden én ze worden standaard getest op zijwaartse botsingen.

Kinderautostoeltje: best achterin
De beste plaats om kinderen te vervoeren is achterin de auto. Dat is altijd veiliger. Indien het onmogelijk is om uw kind achterin correct vast te klikken, is het beter uw kind voorin te zetten, correct vastgeklikt in een aangepast zitje. Volgens de huidige Belgische wetgeving mogen kinderen van 0 tot 3 jaar slechts voorin meerijden in een voor kinderen goedgekeurd bevestigingssysteem (kinderzitje) dat aangepast is aan hun grootte en gewicht.

Plaats nooit een babyzitje voorin als daar een airbag voor de passagier aanwezig is. Bij een botsing is dit levensgevaarlijk voor de baby. Als de airbag opgeblazen wordt (met een snelheid van 300 km/u), belandt de airbag met een enorme kracht tegen de achterkant van het zitje. Het zitje omdraaien is geen oplossing, want babyzitjes moeten altijd tegen de rijrichting in. Laat de airbag voorin ontkoppelen of plaats de baby achterin.

Een reiswieg moet steeds op de achterbank geplaatst worden, met het hoofd van de baby naar de binnenkant van de wagen. Gebruik alleen reiswiegen met een homologatielabel. Deze hebben een speciaal systeem om baby’s in de wieg vast te maken en om de wieg te bevestigen op de achterbank van de wagen.

Meer info:
Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) - www.bivv.be
Kind & Gezin - www.kindengezin.be
www.veiligheid.nl.nl/indeauto


Laatst bijgewerkt: juli 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram