Voor jou gelezen op De Standaard

Jongeren ongevoelig voor de gevolgen van gehoorschade

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat drie op de vier jongeren last heeft van tijdelijke gehoorklachten na een avondje stappen. ‘Wij vinden het dan ook zeer opmerkelijk dat 95 procent van de jongeren geen gehoorbescherming draagt’, zegt onderzoekster Annick Gilles van de UA.
Het onderzoek werd eind juli gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Er werden 4.000 Vlaamse jongeren ondervraagd tussen 14 en 18 jaar oud.

Driekwart van de ondervraagden gaf toe last te hebben van hun gehoor nadat ze een avond op stap zijn geweest. Liefst twintig procent heeft last van permanent oorsuizen, zo meldt de website van EOS.

‘En dat is verontrustend want in hetzelfde onderzoek geeft slechts vijf procent van de ondervraagden aan dat ze gehoorbescherming dragen’, zegt Gilles.

En dus moet de overheid nog meer inzetten op sensibilisering. ‘De jeugd leeft nu. Met een boodschap dat ze later last kunnen hebben van hun gehoor, houden ze geen rekening. Je moet hen aantonen dat ze nu ook kunnen lijden onder gehoorschade.’

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de FOD volksgezondheid. Er wordt momenteel werk gemaakt van een nieuwe sensibiliseringscampagne. En dat is nodig volgens Gilles want ‘hoe meer aandacht we aan deze problematiek geven, hoe meer jongeren er mee in contact komen’.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130814_00692954


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram