Geen dikke winterjas achter het stuur

123_kind_auto_zitje_gordel.jpg

nieuws

Een dikke winterjas achter het stuur kan leiden tot onveilige situaties. Bij dikke winterkleding bestaat namelijk het gevaar dat er speling is tussen je lichaam en de veiligheidsgordel, waardoor deze niet onmiddellijk in werking kan treden bij het begin van de botsing. Hierdoor neemt het risico op letsel aanzienlijk toe. Ook de werking van een airbag is ingesteld op een strak aangesnoerde veiligheidsgordel. Bovendien kan dikke winterkleding de beweging van de armen beperken tijdens het sturen en schakelen.

Dat geldt overigens ook voor een kind in een autostoeltje. Wanneer een kind met een dikke winterjas in een autostoeltje zit, is het erg moeilijk om de gordels van het stoeltje genoeg aan te spannen, waardoor er te veel ruimte is tussen het kind en de riempjes. 

Neem er gerust eens je kindje bij, mét jas, en klik hem vast in de autostoel. Zitten de bandjes goed? Oké. Doe dan het jasje uit, klik je kindje opnieuw vast zonder de riempjes aan te passen en je zal snel zien hoe los die eigenlijk zitten. Met andere woorden: het lijkt misschien alsof de gordel mooi aansluit, maar door de impact van een botsing zou het jasje worden samengedrukt, waardoor de schouderbandjes niet meer goed aansluiten.

Hoe zorg je ervoor dat je kindje correct is vastgemaakt in de autostoel?
  • De ruimte tussen de schouders van je kindje en de gordel mag maximum 1 cm (1 vinger) bedragen.
  • De bovenkant van de riempjes moeten op de hoogte van de schouders van jouw baby of peuter uit het stoeltje komen. Zeker niet er onder vandaan en maximaal twee vingers er boven.
  • Zorg ervoor dat de riempjes van het harnassysteem bij de baby en peuter niet gedraaid zitten.
  • Gebruik je een Maxi-Cosi? Zet de draagbeugel dan recht voordat je gaat rijden. Die biedt extra bescherming.
Hoe doe je dat in de winter?

We weten dat het niet evident is om het jasje telkens uit en aan te trekken, zeker niet aan de kant van een drukke weg, in weer en wind, maar het is wel van levensbelang. Leg eventueel het jasje bovenop hem nadat je de gordels hebt vastgeklikt of gebruik een deken om te voorkomen dat je kindje koud krijgt.


Laatst bijgewerkt: oktober 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram