6 tips voor een veilige kerstboom

unsplash_kerst_versiering_kerstboom.jpg

nieuws

Heb je gewacht tot de Sint is langsgekomen om je kerstboom op te zetten? Dan mag je er na vandaag aan beginnen! Dit zijn een aantal belangrijke tips om je pronkstuk veilig te houden en brandgevaar te voorkomen.

  1. Zet je kerstboom op een koele plaats en rustige plaats: uit de nabijheid van een haardvuur (of andere warmtebron) en op een plek waar weinig passage is (niet vlak bij een trap of een deur).
  2. Plaats hem ook niet te dicht bij gordijnen, meubilair of spullen die zeer brandbaar zijn.
  3. Zet de kerstboom goed stevig vast zodat hij niet omver valt wanneer een kind er tegen duwt of een huisdier er tegen springt. 
  4. Hou vuur en vlammen (kaarsen, theelichtjes, petroleumlampjes of wierookstokjes) op een veilige afstand van de boom, dat is ongeveer een halve meter. 
  5. Spuit geen haarlak of andere brandbare producten (bijvoorbeeld kunstsneeuw) op een echte boom.
  6. Zorg voor veilige kerstverlichting die uitgerust is met een transfo en die voorzien is van een CE-label en Nederlandstalige gebruiksinformatie. LED-verlichting is de beste koop: het verbruikt niet alleen minder, het geeft ook minder warmte af.

Extra tips voor de versiering

  • De versiering moeten minimaal 50 centimeter vrijgehouden worden van spots en andere warm wordende apparatuur.
  • Controleer de bedrading van de elektrische kerstverlichting op beschadigingen. Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg deze zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.
  • Doe de verlichting ‘s nachts altijd uit door de stekker uit het stopcontact te halen.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram