“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk”

123-vaccin-senior-spuit-02-19.jpg

nieuwsPneumokokkeninfecties veroorzaken elke winter bijna 6000 hospitalisaties en 450 overlijdens. Nochtans zijn ze gemakkelijk te vermijden, wat meer broodnodige bedden zou vrijmaken in ziekenhuizen”, zo meldt Johan Flamaing, professor Geriatrie UZ Leuven in een persmededeling. 

“Minister Wouter Beke ijvert ervoor om pneumokokken- en griepvaccins gratis aan te bieden aan de bewoners van woonzorgcentra. Er is voorlopig dan wel geen vaccin beschikbaar tegen covid-19, maar dankzij deze maatregel worden griep en pneumokokkeninfecties bij een belangrijke risicogroep vermeden, waardoor ze minder ziekenhuiscapaciteit innemen die broodnodig kan zijn voor covid-19-hospitalisaties”, klinkt het. 
Nood aan vaccinatieplan voor volwassenen
Voorlopig ligt de vaccinatiefocus vooral bij kinderen, maar volgens professor Flamaing moeten ook volwassenen en ouderen op een concreet vaccinatieplan kunnen rekenen. “Er zou onder andere meer aandacht moeten zijn voor de steevaste vaccinatie tegen griep van mensen die op regelmatige basis in contact komen met kwetsbare populaties, zoals bijvoorbeeld zorgverleners in woonzorgcentra. Uiteraard horen ze ook tegen pneumokokken gevaccineerd te worden indien ze zelf tot een risicogroep behoren. Dergelijke maatregelen zouden kunnen bijdragen aan de stabilisering van het verhoogd risico op hospitalisatie en overlijden door griep- en pneumokokkeninfecties bij ouderen.”
Momentum grijpen om te sensibiliseren
De oorzaak van het lage aantal pneumokokkenvaccins bij volwassenen ligt volgens Flamaing bij de behandelende arts. “Indien die een vaccin aanbeveelt, is de kans groot dat de patiënt zich laat vaccineren. Een goede kennis van de epidemiologie van de infectie en de werkzaamheid van het vaccin zijn hier van essentieel belang vooraleer een arts zal overgaan tot die aanbeveling. En net daar knelt vaak het schoentje. Sensibilisering van zowel artsen als patiënten over het gebruik ervan zijn dus noodzakelijk, niet alleen inzake pneumokokkenvaccinatie, maar voor levenslange vaccinatie in het algemeen. Laten we het momentum rond covid-19 en het bijhorende debat over vaccinatie gebruiken om de oudere volwassenen van onze samenleving te beschermen met de bestaande vaccins.”

Bronnen:
https://vaccine-academy.prezly.com
https://www.health.belgium.be

Lees ook: Belang van de griepprik tijdens coronacrisis

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram