Zoekresultaten voor pneumokokken (27 artikels)

Vaccinatie tegen Pneumokokken-nieuwe aanbeveling

7/11/2005 - De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de overheid inzake gezondheid, heeft een nieuwe aanbeveling gepubliceerd over de vaccinatie tegen pneumokokken.

Pneumokokken opgenomen in Nederlands vaccinatieprogramma

Pneumokokken opgenomen in Nederlands vaccinatieprogramma 4/02/2006 - De vaccinatie tegen pneumokokken bij kinderen wordt vanaf 2006 opgenomen in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee volgt de Nederlandse regering het advies van de Gezondheidsraad.

Pneumokokken: symptomen en vaccinatie

Pneumokokken: symptomen en vaccinatie 27/01/2023 - Een pneumokokkeninfectie wordt veroorzaakt door de Streptococcus pneumoniaebacterie, en je kan drager zijn zonder dat je er zelf ziek van bent. Sommige infecties zijn ernstiger dan andere. Pneumokokken kunnen bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Vaccin tegen longontsteking (pneumonie)

Vaccin tegen longontsteking (pneumonie) 21/04/2025 - Er zijn verschillende vaccinaties beschikbaar die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken, zoals pneumokokken, seizoensgebonden griep en Haemophilus influenzae type b (Hib). Wie laat zich best vaccineren?

Meningitis: vaccinatie

27/10/2001 - Omwille van toenemende resistentie van meningokokken (en pneumokokken) tegen courante antibiotica wordt de preventieve aanpak steeds belangrijker.

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking 19/09/2013 - Het is al lang geweten dat een griepinfectie de kans op een longontsteking door een extra infectie met pneumokokken sterk verhoogt. Dat is trouwens een van de redenen waarom oudere mensen wordt aangeraden om zich elk jaar tegen de griep te laten vaccineren.

Europese antibioticadag:Hoe en wanneer moet u antibiotica gebruiken?

18/11/2015 - Wanneer moet u antibiotica gebruiken?• Antibiotica zijn alleen effectief tegen infecties die veroorzaakt worden door bacteriën, bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken of een bloedvergiftiging met stafylokokken.

Pneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?

Pneumokokken: wie moet zich laten vaccineren? 19/09/2024 - De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een gevreesde bacterie die vooral bij zuigelingen en ouderen onder meer long– en hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen kan veroorzaken.

Meningitis beschadigt hersenen

13/07/2002 - Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.

Consensus griepvaccinatie 2010

Consensus griepvaccinatie 2010 16/12/2010 - In deze consensustekst, opgesteld door een ad hoc werkgroep, willen we een antwoord geven op enkele veelgestelde vragen en enkele mogelijke misverstanden in verband met griep uit de weg ruimen.

Toenemende antibioticaresistentie van pneumokokken

6/10/2001 - Elk jaar maken invasieve pneumokokkeninfecties in België zo’n 1500 doden, voornamelijk onder de vorm van longontstekingen die gepaard gaan met septicemie (bloedvergiftiging).

“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk”

“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk” 3/11/2020 - “Pneumokokkeninfecties veroorzaken elke winter bijna 6000 hospitalisaties en 450 overlijdens. Nochtans zijn ze gemakkelijk te vermijden, wat meer broodnodige bedden zou vrijmaken in ziekenhuizen”, zo meldt Johan Flamaing, professor Geriatrie UZ Leuven in een persmededeling.

Griepvaccinatie in het grootwarenhuis

24/10/2002 - In Engeland organiseert een grootwarenhuisketen griepvaccinaties voor de klanten. Gediplomeerde verpleegsters dienen het griepvaccin toe dat in het grootwarenhuis kan worden aangekocht tegen £11.97, wat £8 goedkoper is dan bij een arts.

Vaccinatie van zuigelingen tegen pneumokokken nu in België

26/01/2005 - Sedert kort is een vaccin tegen pneumokokkeninfecties beschikbaar voor vaccinatie van kinderen tussen 2 maand en 2 jaar oud: Prevenar® .

Eerste vaccin tegen rotavirus (Rotarix®) is beschikbaar in België

12/07/2006 - Sinds 1 juni 2006 is in België een oraal vaccin tegen rotavirus (Rotarix®) op de markt.

Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?

Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen? 21/09/2023 - De snelheid van de resistentietoename en de verspreiding van deze resistentie over meer en meer soorten bacteriën laten voorspellen dat men over een aantal jaar over geen betrouwbare middelen meer zal beschikken om ernstige bacteriële infecties te bestrijden.

Pneumokokkenvaccin wordt terugbetaald

25/06/2006 - Normaal zal het pneumokokkenvaccin voor zuigelingen vanaf januari 2007 worden terugbetaald.

Combineren van vaccins kan immunogeniciteit verminderen

17/05/2005 - Volgens een studie in het Journal of the American Medical Association geven combinatievaccins een minder goede immuniteit tegen ziekten dan wanneer de verschillende vaccins afzonderlijk worden toegediend

Beter geen koortswerend middel na vaccinatie

13/11/2009 - Koortswerende middelen zoals paracetamol worden bij vaccinaties soms toegediend om koorts te voorkomen. Mogelijk heeft dit echter een negatief effect op de werkzaamheid van de vaccins.

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

22/12/2016 - Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

Individueel risico op resistentie na gebruik van antibiotica

16/01/2009 - Een grootschalige studie in opdracht van het RIZIV toont aan dat antibioticumresistentie bij de individuele patiënt het directe gevolg kan zijn van diens eigen antibioticumgebruik.

Welke gezondheidsrisico’s loopt u? Laat u gratis preventief onderzoeken door uw huisarts

Welke gezondheidsrisico’s loopt u? Laat u gratis preventief onderzoeken door uw huisarts 28/03/2014 - Als u tussen 45 en 75 jaar bent, kunt u zich één keer per jaar gratis preventief laten onderzoeken door de huisarts die uw Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert.

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

18/11/2014 - Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

Hoogstens één patiënt op vijf met acute hoest heeft baat bij antibiotica'

4/12/2018 - Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek, waaraan de Universiteit Antwerpen meewerkte, blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan hebben bij antibiotica.

Luchtweginfecties bij kinderen: hoe vermijden?

16/12/2011 - Kinderen hebben elk jaar 6 tot 8 luchtweginfecties. Luchtweginfecties zijn goed voor zowat 60% van het totaal aantal ziekten bij jonge kinderen, bij schoolgaande kinderen zowat 30%.

Ouderdom geen bezwaar om te reizen

15/06/2012 - Wie in goede gezondheid verkeert en fit is, kan ongeacht de leeftijd zonder problemen op reis, zelfs naar exotische oorden en avontuurlijke reizen.

Reizen met de ziekte van Crohn?

Reizen met de ziekte van Crohn? 19/06/2015 - Vele patiënten met een inflammatoire darmaandoening (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben schrik om op vakantie te gaan. Met reden?

Rubrieken

vaccinatie

volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt