Zoekresultaten voor pneumokokken (32 artikels)

Vaccinatie tegen Pneumokokken-nieuwe aanbeveling

7/11/2005 - De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de overheid inzake gezondheid, heeft een nieuwe aanbeveling gepubliceerd over de vaccinatie tegen pneumokokken.

Pneumokokken opgenomen in Nederlands vaccinatieprogramma

Pneumokokken opgenomen in Nederlands vaccinatieprogramma 4/02/2006 - De vaccinatie tegen pneumokokken bij kinderen wordt vanaf 2006 opgenomen in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee volgt de Nederlandse regering het advies van de Gezondheidsraad.

Nieuw vaccin voor zuigelingen tegen pneumokokken

21/05/2003 - Pneumokokken zijn op wereldvlak de voornaamste verwekker van ernstige bacteriële infecties bij kinderen. De komst van een nieuw geconjugeerd pneumokokkenvaccin biedt de mogelijkheid om kleine kinderen te beschermen tegen ernstige (invasieve) pneumokokkeninfecties met bloedvergiftiging en tegen hersenvliesontsteking (meningitis).

Meningitis: vaccinatie

27/10/2001 - Omwille van toenemende resistentie van meningokokken (en pneumokokken) tegen courante antibiotica wordt de preventieve aanpak steeds belangrijker.

Welke volwassenen moeten zich laten vaccineren tegen pneumokokken?

Welke volwassenen moeten zich laten vaccineren tegen pneumokokken? 10/11/2017 - De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een gevaarlijke bacterie die vooral bij zuigelingen en ouderen long- en hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen kan veroorzaken. Bij ouderen is het een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden. Ze veroorzaakt bijvoorbeeld 30 procent van alle longontstekingen (pneumonie).

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking 19/09/2013 - Het is al lang geweten dat een griepinfectie de kans op een longontsteking door een extra infectie met pneumokokken sterk verhoogt. Dat is trouwens een van de redenen waarom oudere mensen wordt aangeraden om zich elk jaar tegen de griep te laten vaccineren.

Europese antibioticadag:Hoe en wanneer moet u antibiotica gebruiken?

18/11/2015 - Wanneer moet u antibiotica gebruiken?• Antibiotica zijn alleen effectief tegen infecties die veroorzaakt worden door bacteriën, bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken of een bloedvergiftiging met stafylokokken.

Meningitis beschadigt hersenen

13/07/2002 - Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.

Pneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?

Pneumokokken: wie moet zich laten vaccineren? 23/11/2016 - De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een gevreesde bacterie die vooral bij zuigelingen en ouderen onder meer long – en hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen kan veroorzaken.

Vaccineren tegen longontsteking

30/11/2010 - Tegen een aantal ziekteverwekkers die een longontsteking veroorzaken of die aan de basis kunnen liggen van een longontsteking, kan men zich laten vaccineren.

Wanneer antibiotica bij middenoorontsteking?

1/09/2000 - Middenooronsteking (Otitis Mdia Acuta) is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen. In ongeveer de helft van de gevallen is de oorzaak een besmetting met pneumokokken, in zowat 40% van de gevallen is geen bacteriële oorzaak te vinden.

Consensus griepvaccinatie 2010

Consensus griepvaccinatie 2010 16/12/2010 - In deze consensustekst, opgesteld door een ad hoc werkgroep, willen we een antwoord geven op enkele veelgestelde vragen en enkele mogelijke misverstanden in verband met griep uit de weg ruimen.

Toenemende antibioticaresistentie van pneumokokken

6/10/2001 - Elk jaar maken invasieve pneumokokkeninfecties in België zo’n 1500 doden, voornamelijk onder de vorm van longontstekingen die gepaard gaan met septicemie (bloedvergiftiging).

“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk”

“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk” 3/11/2020 - “Pneumokokkeninfecties veroorzaken elke winter bijna 6000 hospitalisaties en 450 overlijdens. Nochtans zijn ze gemakkelijk te vermijden, wat meer broodnodige bedden zou vrijmaken in ziekenhuizen”, zo meldt Johan Flamaing, professor Geriatrie UZ Leuven in een persmededeling.

Een longontsteking: altijd ernstig te nemen

29/10/2010 -

De pneumokok: een gevreesde bacterie

De pneumokok: een gevreesde bacterie 1/09/2000 - Een pneumonie of longontsteking: het woord alleen al jaagt ons schrik aan. En terecht, want de pneumokok, de bacterie die voor de meeste longontstekingen verantwoordelijk is, kan bijzonder agressief uit de hoek komen.

Griepvaccinatie in het grootwarenhuis

24/10/2002 - In Engeland organiseert een grootwarenhuisketen griepvaccinaties voor de klanten. Gediplomeerde verpleegsters dienen het griepvaccin toe dat in het grootwarenhuis kan worden aangekocht tegen £11.97, wat £8 goedkoper is dan bij een arts.

Vaccinatie van zuigelingen tegen pneumokokken nu in België

26/01/2005 - Sedert kort is een vaccin tegen pneumokokkeninfecties beschikbaar voor vaccinatie van kinderen tussen 2 maand en 2 jaar oud: Prevenar® .

Eerste vaccin tegen rotavirus (Rotarix®) is beschikbaar in België

12/07/2006 - Sinds 1 juni 2006 is in België een oraal vaccin tegen rotavirus (Rotarix®) op de markt.

Pneumokokkenvaccin wordt terugbetaald

25/06/2006 - Normaal zal het pneumokokkenvaccin voor zuigelingen vanaf januari 2007 worden terugbetaald.

Combineren van vaccins kan immunogeniciteit verminderen

17/05/2005 - Volgens een studie in het Journal of the American Medical Association geven combinatievaccins een minder goede immuniteit tegen ziekten dan wanneer de verschillende vaccins afzonderlijk worden toegediend

Beter geen koortswerend middel na vaccinatie

13/11/2009 - Koortswerende middelen zoals paracetamol worden bij vaccinaties soms toegediend om koorts te voorkomen. Mogelijk heeft dit echter een negatief effect op de werkzaamheid van de vaccins.

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

22/12/2016 - Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

Individueel risico op resistentie na gebruik van antibiotica

16/01/2009 - Een grootschalige studie in opdracht van het RIZIV toont aan dat antibioticumresistentie bij de individuele patiënt het directe gevolg kan zijn van diens eigen antibioticumgebruik.

Welke gezondheidsrisico’s loopt u? Laat u gratis preventief onderzoeken door uw huisarts

Welke gezondheidsrisico’s loopt u? Laat u gratis preventief onderzoeken door uw huisarts 28/03/2014 - Als u tussen 45 en 75 jaar bent, kunt u zich één keer per jaar gratis preventief laten onderzoeken door de huisarts die uw Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert.

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

18/11/2014 - Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

Waarom beter geen huisdieren als u geen milt meer hebt?

Waarom beter geen huisdieren als u geen milt meer hebt? 29/09/2016 - De milt speelt een belangrijke rol in de afweer tegen infecties door bacteriën. Mensen die geen milt meer hebben (asplenie) of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie of hyposplenie), zijn dan ook zeer kwetsbaar voor infecties.

Hoogstens één patiënt op vijf met acute hoest heeft baat bij antibiotica'

4/12/2018 - Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek, waaraan de Universiteit Antwerpen meewerkte, blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan hebben bij antibiotica.

Luchtweginfecties bij kinderen: hoe vermijden?

16/12/2011 - Kinderen hebben elk jaar 6 tot 8 luchtweginfecties. Luchtweginfecties zijn goed voor zowat 60% van het totaal aantal ziekten bij jonge kinderen, bij schoolgaande kinderen zowat 30%.

Wat doen bij een longontsteking?

30/11/2010 -

Rubrieken

vaccinatie

volgopfacebook

volgopinstagram