Vaccinatie tegen Pneumokokken-nieuwe aanbeveling

nieuws De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de overheid inzake gezondheid, heeft een nieuwe aanbeveling gepubliceerd over de vaccinatie tegen pneumokokken.
De pneumokok is een belangrijke verwekker van pneumonie, sepsis, meningitis, sinusitis, oorontstekingen, enz.
Ernstige pneumokokkeninfecties (bacteriëmie, meningitis, ...) komen meer voor bij 65-plussers (35 tot 50 per 100.000 per jaar) en bij patiënten met chronische aandoeningen. Twee derde van alle pneumokokkenbacteriëmieën komt voor bij personen ouder dan 50 jaar. Bij personen ouder dan 65-jarigen overlijden 2 op 10 aan de gevolgen van een pneumokokkeninfectie, bij 85-plussers loopt dit zelfs op tot 4 op 10.
Het thans beschikbare pneumokokkenvaccin voor volwassenen (het zg. 23-valent polysaccharidevaccin) zou ongeveer 50% bescherming bieden tegen deze ernstige pneumokokkeninfecties. bij ouderen en patiënten met chronische aandoeningen.

• Vaccinatie met dit vaccin wordt ten zeerste aanbevolen voor patiënten met een hoog risico op ernstige invasieve pneumokokkeninfecties, zoals patiënten met functionele asplenie of na splenectomie (verwijdering van de milt).

• Vaccinatie wordt aanbevolen voor:
- alle personen ouder dan 65 jaar
- patiënten ouder dan 50 jaar met
- chronische luchtweg- en longaandoeningen
- congestieve hartziekte
- ethylisme met of zonder cirrose
- HIV-geinfecteerde patiënten

• Vaccinatie kan overwogen worden op basis van individuele kenmerken voor patiënten met:
- orgaantransplantatie
- lymfoom, chronisch lymfatische leukemie, multipel myeloom
- lek van cerebrospinaal vocht
- andere chronische aandoeningen zoals chronische nierziekten of cardiovasculaire aandoeningen

Er wordt aanbevolen om op regelmatige tijdstippen (vb. ter gelegenheid van de jaarlijkse griepvaccinatie) de vaccinatiestatus van de patiënt na te kijken en de pneumokokkenvaccinatie te bespreken. Ook voor patiënten die opgenomen worden of verblijven in een verzorgingsinstelling, moet de
vaccinatiestatus regelmatig gecontroleerd worden.
Hervaccinatie om de 3 tot 5 jaar is aangewezen voor patiënten met functionele asplenie of na splenectomie. Bij patiënten met chronische aandoeningen is hervaccinatie om de 5 tot 7 jaar aangewezen. Bij personen ouder dan 65 jaar wordt aanbevolen om éénmalig te hervaccineren na 5 tot 7 jaar.

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram