Hoge Gezondheidsraad positief tegenover vaccinatie tegen meningokokken C

nieuws Sinds kort is er een nieuw vaccin tegen meningokokken C op de markt dat ook aan kinderen beneden 1 jaar kan worden toegediend. Deze bacterie is onder meer verantwoordelijk voor bepaalde vormen van hersenvliesontsteking (meningitis) die soms een dodelijke afloop kennen.
De laatste jaren stijgen de infecties met meningokokken in ons land: van gemiddeld 1 per 100.000 inwoners in 1991 tot 3 per 100.000 in 1999. Dit betekent concreet dat er momenteel zo'n 300 gevallen per jaar worden vastgesteld. De twee leeftijdsgroepen waar de meest infecties gebeuren zijn de jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en tieners (15-19 jaar). Ongeveer 1 op 3 besmettingen met meningokokken of een 100-tal gevallen per jaar worden veroorzaakt door het type C. Ongeveer vijf patiënten op honderd overlijden ten gevolge van zo'n besmetting. De voornaamste bron van besmetting in ons land is evenwel de meningokok B tegen dewelke dit vaccin niet actief is.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het zinvol om in de nabije toekomst alle kinderen jonger dan 4 jaar en tieners uit het secundair onderwijs te vaccineren tegen meningokok C. Het vaccinatieschema hangt af van de leeftijd van de persoon: kinderen jonger dan een jaar moeten drie doses vaccin ontvangen, met minimum een maand interval, maar de vaccinatie mag niet voor de leeftijd van 2 maanden beginnen. Voor kinderen ouder dan 12 maanden, adolescenten en volwassenen volstaat één enkele dosis vaccin.
Vooraleer het vaccin op te nemen in de vaccinatiekalender van aanbevolen vaccins voor jonge kinderen, vraagt de Hoge Raad dat de overheid het voorkomen en de ernst van infecties met meningokokken C beter onderzoekt.
Het nieuwe vaccin wordt in België nog niet terugbetaald en, vermits het niet is opgenomen in de vaccinatiekalender, voorlopig ook niet gratis ter beschikking gesteld.
Intussen zijn in België de eerste tests op mensen gestart met een ander nieuw meningokokkenvaccin dat zowel actief is tegen meningokokken C als de meer voorkomende meningokokken B. Indien dit vaccin effectief blijkt te zijn, dan zouden nagenoeg alle vormen van bacteriële meningitis kunnen worden voorkomen. Het zal echter nog meerdere jaren duren voor dit vaccin op de markt zal komen.

Lees ook: Meningitis of hersenvliesontsteking: twee soorten


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram