Gratis vaccin tegen meningokokken C

nieuws Hersenvliesontsteking (Meningitis) en bloedvergiftiging (sepsis) door meningokokken type C komen steeds vaker voor. De jongste cijfers bevestigen dat er algemeen een toename is van meningokokken van serogroep C en dat het probleem het meest uitgesproken is in de provincie Antwerpen. Vorig jaar telde men daar slechts 7 bekende gevallen van meningitis C. Dit jaar (van januari tot en met oktober) telde men al 63 gevallen. Voor heel Vlaanderen is het aantal bekende gevallen van C-meningokokken gestegen van 52 vorig jaar (heel 2000) tot 116 (van januari tot oktober 2001).
Daarom heeft de Vlaamse overheid besloten om de leeftijdsgroepen met een verhoogd risico de mogelijkheid te bieden zich gratis te laten inenten. Er wordt gestart met één groep. Geleidelijk aan zullen andere leeftijdsgroepen aan bod komen.

- Vanaf november 2001: alle kinderen ouder dan 1 jaar die geboren zijn in 2000.
De vaccinatie gebeurt in eerste instanties via de consultatiebureaus van Kind & Gezin. Een afspraak kan gemaakt worden via de regiohuizen van Kind en Gezin. Later dit najaar zullen ook huisartsen en pediaters over het gratis vaccin beschikken.

- Voorjaar 2002: alle eenjarigen en de leerlingen uit het derde jaar secundair onderwijs
De vaccinatie gebeurt via de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) die via de school de ouders zullen verwittigen en via de eigen arts.

- Najaar 2002: verdere uitbreiding van de vaccinatie binnen de leeftijdsgroepen met verhoogd risico, onder meer alle kinderen tot 5 jaar en jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Deze vaccinatie is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Ouders die hun kinderen op eigen initiatief laten vaccineren, buiten de groepen voor wie het vaccin gratis ter beschikking wordt gesteld, krijgen het niet terugbetaald.


MEER INFO
Voor de meest recente informatie over het vaccinatieprogramma kan iedereen terecht op de Vlaamse infolijn (0800- 3 02 01) of op de website www.wvc.vlaanderen.be/meningitis

Lees ook: Meningitis of hersenvliesontsteking: twee soorten


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram