Cystitis vaak miskend

nieuws Vrouwen die lijden aan cystitis vrezen heel dikwijls dat ze een of andere ernstige aandoening hebben. Cystitis is een ongecompliceerde en veel voorkomende urineweginfectie bij vrouwen. Mogelijke symptomen zijn: Pijnlijke urinedrang (dysurie), Pijnlijke urinelozing door kramp van de blaas (strangurie), frequenter urineren, aandrang om te plassen, drukpijn boven de pubis.
Volgens een Britse enquête denken ruim vier vrouwen op tien bij dergelijke symptomen aan iets ernstiger, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of zelfs aan kanker, wat onnodige bezorgdheid veroorzaakt. Cystitis geneest meestal spontaan na enkele dagen en kan vrij gemakkelijk worden behandeld.
Irritatie al dan niet bij het plassen, jeuk en veranderd witverlies wijst eerder op een gynaecologische aandoening van de vagina. De klachten van van urinaire en vaginale klachten kunnen elkaar overlappen. Pijnlijk plassen of dysurie komt zowel bij urinaire als vaginale infecties voor. Daarom zal de arts bij urinaire klachten steeds naar vaginale klachten vragen, zoals veranderd witverlies, irritatie en jeuk.
Wanneer het moeilijk plassen gepaard gaat met koorts, flankpijn en een algemeen ziektegevoel gaat het waarschijnlijk om een acute pyelofebritis, een ontsteking van het nierbekken en van de nier.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram