Behandeling Chronische lage rugklachten

nieuws Gedragstherapeutische aanpak van mensen met aspecifieke chronische lage rugklachten werkt even goed als lichamelijke training of een gecombineerde behandeling. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Maastricht
Voor het onderzoek zijn drie patiëntengroepen die verschillende behandelvormen ondergingen, met elkaar en met een controlegroep vergeleken. De eerste groep onderging alleen de fysieke behandeling, de tweede groep alleen de cognitief-gedragstherapeutische behandeling en de derde groep kreeg een combinatie van deze twee. Tijdens de behandeling werd bij alle groepen de invloed op het ‘doemdenken’ en de ‘ervaren controle over pijn’ nagegaan. Daarnaast werd bekeken of het geloof in en de verwachting van de behandeling een rol speelde in het uiteindelijke resultaat.
De patiënt ervaart minder beperkingen bij alle onderzochte behandelvormen. Dit geldt ook voor de zogenaamde ‘patiënt-specifieke’ klachten (b.v. tillen, lopen, huishouden doen en werk) en in lichtere mate de pijnintensiteit. Dit resultaat werd deels veroorzaakt door het afnemen van doemdenken. Het geloof dat de patiënt heeft in het resultaat en de verwachting die hij vooraf heeft blijken mede voorspellend voor het eindresultaat. Dit geldt met name voor afname van beperkingen en de tevredenheid over de behandeling.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram