Opgelet voor teken

nieuws Teken zijn kleine, op spinnetjes lijkende insecten, nauwelijks groter dan een speldenkop. Terwijl een teek bloed zuigt, wordt het achterlijf steeds dikker. Volgezogen met bloed kan een teek tot 12 mm groot worden.
Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt, worden ze actief. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.
Teken komen voor in natuurgebieden, bossen, duinen, stadsparken, maar evengoed in de eigen tuin. Teken zitten voornamelijk op struikgewas en hoog gras, waar ze wachten op een voorbijkomend dier of mens. Vanaf hun schuilplaats laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid waarna ze zich volzuigen met bloed. Ze hechten zich bij voorkeur vast op plekken waar de huid dun of warm en vochtig is zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik.

Meestal is zo’n tekenbeet pijnloos en ook onschuldig. Na een paar uur krijg je wat huiduitslag met jeuk. Normaal verdwijnt die huiduitslag na enkele dagen. Een tekenbeet kán u echter ziek maken. Teken zijn in toenemende besmet met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) veroorzaakt. Dat is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Men schat dat momenteel een kwart van de teken in ons land besmet zijn met de bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Maar dat verschilt zeer sterk van gebied tot gebied. In sommige delen van België zou meer dan de helft van de teken besmet zijn, in andere nagenoeg geen. In het buitenland kunnen teken ook andere ziektes overbrengen zoals FSME (Fr?h Sommer Meningo Encephatitis) in Centraal en Oost-Europa, en MSF (Mediterranean Spotted Fever).

Het is niet precies bekend hoe groot de kans is op besmetting na een tekenbeet. Als de teek zo snel mogelijk wordt verwijderd, is de kans op besmetting kleiner. Hoe langer u wacht met het verwijderen van de teek, hoe groter de kans op besmetting. De kans om na een tekenbeet effectief de ziekte van Lyme te krijgen, wordt in ons land geschat op 1 tot 3,4 %.

De eerste verschijnselen van een besmetting met de ziekte van Lyme na een tekenbeet is een rode, ringvormige uitslag rond de plek van de beet en griepachtige klachten of koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Het is verstandig om in die gevallen zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Deze ziekte is goed te behandelen met antibiotica. In de ernstigste gevallen of als de ziekte pas in een later stadium ontdekt wordt, kan ze maanden of jaren later leiden tot chronische huidaandoeningen, verlamming van de gezichtsspieren, hartritmestoornissen en ernstige loopstoornissen.

Meer info
Info over de Belgische situatie is te vinden op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid: www.iph.fgov.be/epidemio/EPINL/plabnl/lyme.htm

www.weekvandeteek.nl
www.lymevereniging.nl


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram