Informatie over teken voor kinderen | gezondheid.be

Informatie over teken voor kinderen

123-controle-tekenbeet-05-17.jpg

nieuws

Ongeveer een kwart van alle tekenbeten wordt opgelopen door kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Een uitzending van het Nederlandse kinderprogramma Topdoks brengt de problematiek op een voor kinderen interessante manier onder de aandacht. Teken worden mooi in beeld gebracht net als levende Borrelia bacteriën die Lyme veroorzaken.
Veel mensen denken nog steeds dat teken in bomen zitten. Het programma laat echter zien dat de teken vooral op de strooisellaag, in het gras en laag in de struiken zitten.
Aan de teken is niet te zien of ze besmet zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Daarvoor moet de teek in het laboratorium onderzocht worden. Een vrouwtjesteek wordt met een microscoop mooi in beeld gebracht. De teek wordt opengesneden en in een buisje met vloeistof gestopt. Na 7 dagen in een speciale warme kast zijn er voldoende bacteriën gekweekt om ze onder een microscoop te bekijken. De spiraalvormige bacteriën worden mooi in beeld gebracht.
Natuurlijk komt ook aan bod hoe je de ziekte van Lyme kunt herkennen. Er wordt duidelijk gemaakt dat naast de bekende karakteristieke rode kring ook een rode vlek kan duiden op de ziekte van Lyme. Tenslotte wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt controleren op een tekenbeet en hoe je hem van je huid verwijderd. Door de ontspannen en grappige manier waarop alle informatie gebracht wordt, zoals met grappige tekenfilmpjes, is het voor kinderen maar ook voor volwassenen leuk om te bekijken.

Teken actief midden in de winter
Ondanks dat we nu de winter ingaan blijft er een kans op tekenbeten en dus het oplopen van de ziekte van Lyme zodra de temperatuur boven de vijf graden Celsius komt.

Bekijk hier de aflevering van Topdoks.


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.