Eerste hulp bij een tekenbeet

teken-groot-klein.jpg

nieuws De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen.
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Hoe sneller je ze weghaalt, hoe minder kans op besmetting. Wanneer de teek minder dan 24 u op je huid heeft gezeten, is de kans op besmetting zeer klein. Daarom is het verstandig om na iedere uitstapje in de natuur of na werk in de tuin je lichaam en dat van kinderen of anderen goed te controleren op teken. Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten. Teken nestelen zich ook - vooral bij kinderen - op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

• Teken die zich nog niet vastgehecht hebben, kan je met een warme douchestraal wegspuiten.
• Heeft de teek zich vastgezet, dan moet je ze zo dicht mogelijk bij de huid vastnemen met een pincet en hem in één ruk van de huid verwijderen. In de apotheek zijn hiervoor speciale tekenpincetten te koop. Hiermee kan je de teek gemakkelijk vastgrijpen en uit de huid halen.
• Bij gebrek aan een pincet kan je de teek ook vastgrijpen met de vingernagels. Omwikkel de vingers dan liefst met een zakdoek.
• Ontsmet de plaats van de tekenbeet.
• Verdoof of dood de teek niet met alcohol of ether. Er zijn aanwijzingen dat de kans op besmetting hierdoor toeneemt.
• Noteer de datum van de tekenbeet. Mocht je een besmetting hebben opgelopen dan uit die zich vaak een hele tijd later. Je raadpleegt het best je arts na een tekenbeet als:
• er resten van de teek in de huid zijn achtergebleven;
• je last krijgt van rode, ringvormige huiduitslag die groter wordt, hoofdpijn en/of pijn in armen of benen;
• je zwanger bent.
• in geval van hoge koorts en een griepsyndroom. Een bloedonderzoek kan aantonen of je besmet bent.

Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is normaal. Wordt dat plekje niet groter dan 5 centimeter, en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, bijna nul.

Indien de teek minstens 36 uur op de huid gehecht bleef, wat kan geschat worden op basis van de gezwollenheid van de teek en zeker wanneer er tekenen zijn van een besmetting (een grote rode vlek met een wit centrum op de huid, de zg. erythema migrans) kan het aangewezen zijn dat de arts een antibioticum voorschrijft (doxycycline in een eenmalige dosis). Het antibioticum moet wel binnen de 72 uur na verwijderen van de teek gegeven worden.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de ziekte van Lyme


Laatst bijgewerkt: november 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram