Een teek? Pak hem beet!

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Controleer na een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding altijd op de aanwezigheid van teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken. Kijk vooral op warme plekjes, zoals liezen, bilspleet en oksels, en de randen van uw ondergoed. Controleer bij kinderen ook het hoofd en achter de oren.
Treft u een teek aan, verwijder ze dan zo snel mogelijk. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter het risico op besmetting door de ziekteverwekkende bacterie. Wanneer de teek binnen de 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting zeer klein.

Hoe een teek verwijderen?
• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
• Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of met een speciaal tekenpincet of een tekenlasso, een instrumentje dat de teek met een lusje vastpakt en hem onbeschadigd kan uittrekken. Trek de teek er langzaam uit. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
• Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Desinfecteer ook het pincet met bv. alcohol.
• Noteer de datum waarop u bent gebeten in uw agenda.
• Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten.
• Krijgt u klachten die doen denken aan de ziekte van Lyme, ga dan naar de huisarts.
Was kleding waarin een teek is vastgebeten minimaal 30 minuten op 60ºC en laat het wasgoed goed drogen, bijvoorbeeld in de wasdroger. Houd kleding die in het groen gedragen is gescheiden van andere kleding, aangezien een teek kan overlopen naar andere kleding.

Wanneer naar de huisarts?
Als er slechts een klein, rood plekje ontstaat op de huid rond de beet hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme.
U hoeft pas naar de huisarts te gaan als:
• de rode ring of vlek op de huid na een paar dagen groter wordt;
• er rode vlekken en/of hoofdpijn en/of pijn in de armen of benen optreden;
• in geval van koorts of griepachtige verschijnselen nadat u mogelijk gebeten bent door een teek.
Neem nooit op eigen initiatief preventief antibiotica.
Een rode ring op de plek waar recent een teek heeft gebeten, is geen reden om bloedonderzoek te doen; de huisarts zal dan meteen behandelen. De huisarts onderzoekt het bloed als hij of zij vermoedt dat gezondheidsklachten te maken hebben met de ziekte van Lyme. Dus bijvoorbeeld bij klachten zoals verlamming van de gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke gezwollen gewrichten of een neiging tot flauwvallen, terwijl er geen ringvormige uitslag is (geweest).

Wat moet u doen na een tekenbeet in het buitenland?
Teken in het buitenland kunnen ook andere ziekten overbrengen zoals FSME ( Fr?h Sommer Meningo Encephatitis) en MSF (Mediterranean Spotted Fever).
• Verwijder ook in het buitenland een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier.
• Bent u in het buitenland wanneer u gebeten bent en klachten krijgt, ga dan naar de plaatselijke arts, zij zijn bekend welke bacterie lokaal aanwezig is.
• Meld deze gegevens aan uw huisarts als u in de 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt.
Tegen FSME kan u zich laten inenten. Dat wordt aangeraden voor avontuurlijke reizen in natuurgebieden in Centraal- en Oost-Europa.

www.iph.fgov.be/epidemio/EPINL/plabnl/lyme.htm
www.weekvandeteek.nl
www.lymevereniging.nl
www.itg.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram