Aantal tekenbeetziekten neemt toe

nieuws

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken kunnen overbrengen neemt toe. Dit concluderen twee onderzoekers van het Nederlandse RIVM.

Teken kunnen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi) met zich meedragen, maar daarnaast ook allerlei andere bacteriën en virussen. Zo toonden de onderzoekers voor het eerst de het tekenencefalitisvirus en Borrelia miyamotoi in Nederland aan. Beide kunnen hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. 

Ziekteverwekkers
Volgens de onderzoekers draagt ongeveer de helft van alle teken één of meerdere ziekteverwekkers met zich mee.

In het bloed van 2,5 procent van de mensen die een tekenbeet opliep, troffen zij sporen aan van één of meerdere ziekteverwekkers. Veel van deze bacteriën, parasieten en virussen zorgen voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden gezien.

Het aantal gevallen van een rode vlek of ring – een zogenoemde erythema migrans – is tussen 1994 en 2014 verviervoudigd. De gemiddelde kans om de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet bedraagt 2,6 procent. De kans om de ziekte van Lyme te krijgen van een volgezogen teek met de Lyme-bacterie bedraagt maximaal 14,4 procent.

De onderzoekers geven als aanbeveling mee dat behandelend artsen moeten letten op mogelijke co-infecties bij de verdenking op de ziekte van Lyme. Ze pleiten voor aanvullend onderzoek bij patiënten die aanhoudende symptomen hebben na een tekenbeet of de ziekte van Lyme. Antibiotica helpen niet bij virussen of infecties met protozoa (kleine eencellige organismen) die in teken voor kunnen komen. 

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram