Voor jou gelezen op De Standaard

Tandarts krijgt hulp van mondhygiënist

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws

Gedaan met lang wachten op een afspraak bij de tandarts, als in 2019 de eerste 110 mondhygiënisten afstuderen. De tandartsen zijn er niet helemaal gerust in.

Binnenkort is het afgelopen met wekenlang wachten op een afspraak bij de tandarts. Het is een veelvoorkomend probleem. Om die reden stellen veel mensen hun tandencontrole uit, waardoor ze pas bij de tandarts komen als het al te laat is.

Dankzij een nieuwe wet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kunnen tandartsen straks hulp krijgen van mondhygiënisten. ‘Het is zeker geen overbodige luxe’, zegt de minister.

Zo’n 350 studenten volgen op dit moment al een bachelor in de mondzorg. De eersten studeren af in de zomer van 2019. Hun belangrijkste taak? ‘Preventieve mond- en tandzorg.’ Dat is de mondhygiëne controleren, advies geven over verzorging zoals tandenpoetsen en het gebit reinigen.

Dat werk kan ook op verplaatsing gebeuren. Mondhygiënisten kunnen bijvoorbeeld naar rusthuizen of instellingen gaan. Bewoners daar vinden vandaag moeilijk de weg naar de tandarts.

Behalve preventieve taken mogen mondhygiënisten ook medische handelingen uitvoeren in opdracht van een tandarts, zoals het verwijderen van tandsteen.

Het koninklijk besluit komt geen dag te vroeg. Niet het minst voor de 110 mondhygiënisten die net voor de zomer van 2019 afstuderen. Zij zitten voorbij de helft van hun opleiding en moeten binnenkort stage lopen. Zonder de duidelijke jobomschrijving was die stageperiode een lege doos.

De tandartsen zijn blij dat zij zo de kans zullen krijgen om zich op meer complexe zaken te concentreren. Toch is de beroepsvereniging VVT ook ongerust. ‘De formuleringen in het nieuwe KB zijn niet sluitend genoeg’, zegt bestuurslid Stefaan Hanson. ‘We vrezen dat mondhygiënisten meer zullen doen dan ze mogen. In zo’n scenario loopt de gezondheid van de patiënt gevaar.’

Minister De Block benadrukt dat het de bedoeling is dat mondhygiënisten tandartsen ondersteunen en niet vervangen. Hoeveel een raadpleging bij een mondhygiënist zal kosten, is nog niet duidelijk.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180330_03439074


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram