Oppassen met paddenstoelen

nieuws Er bestaan geen kneepjes of trucjes om met zekerheid een eetbare van een giftige paddenstoel te onderscheiden. Enkel door een grondige kennis van de specifieke kenmerken van de verschillende soorten paddenstoelen, kan men paddenstoelen onderscheiden. Door deel te nemen aan aktiviteiten van mycologische kringen zal u tijdens de wandelingen, de tentoonstellingen en de identificatiebijeenkomsten, de nodige basiskennis verwerven.
De vergiftigingen met paddenstoelen worden onderverdeeld in verschillende types naargelang de tijd die verloopt tussen het eten van de paddenstoelen en de eerste ziektetekens (de incubatietijd). Zo onderscheidt men een korte incubatietijd die minder dan zes uur bedraagt en een lange incubatietijd die langer dan zes uur duurt.
De intoxicaties met een lange incubatietijd zijn de gevaarlijkste. Tot deze klasse behoren de dodelijke paddenstoelen die amatoxines bevatten (groene knolamaniet, kleine lepiota). Zes tot 12 uur na de maaltijd treden maag en darmstoornissen op. Nadien kunnen levensbedreigende leverstoornissen optreden.
De houdbaarheid van paddenstoelen is zeer beperkt. Zij zijn sterk onderhevig aan besmetting door bacteriën. Ook eetbare paddenstoelen kunnen, wanneer zij bedorven zijn, aanleiding geven tot maagdarmklachten.

Bij twijfel verliest u het best geen tijd. Neem zo vlug mogelijk contact op met het Antigifcentrum (gratis telefoonnummer: 070/245.245). Om de ernst van de intoxicatie te evalueren zal de arts u een aantal nauwkeurige vragen stellen.
- Welke paddenstoelen dacht u te plukken?
- Waar hebt u deze geplukt (bos of weide)?
- Hoeveel tijd is er tussen het plukken en de maaltijd verlopen?
- Hoe werden de paddenstoelen klaargemaakt?
- Zijn er nog resten (rauw, gebakken, eventueel restafval)?
- Welke ziekteverschijnselen zijn opgetreden?
- Welke is de tijdspanne die verlopen is tussen de paddenstoelmaaltijd en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen ?
- Zijn alle personen die de maaltijd genuttigd hebben ziek?
- Werd er alcohol gedronken tijdens de maaltijd ? Welke andere voedingsmiddelen werden genuttigd?

Naargelang de ernst van de situatie zal de arts al dan niet de hospitalisatie van de patiënt aanbevelen.
Indien er nog paddenstoelen of resten van de maaltijd voorhanden zijn is het mogelijk een identificatie te laten uitvoeren. Een netwerk van vrijwillige mycologen (paddenstoelenkenners), verspreid over gans België, stelt zijn kennis ten dienste van het antigifcentrum. De arts aan de telefoon zal u het adres en telefoonnummer geven van een of meerdere mycologen bij u in de buurt.
Info: www.poisoncentre.be

Lees ook: Tips voor wie zelf paddenstoelen wil plukken


Laatst bijgewerkt: november 2007
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram