Doorslikbare sensorpil zal endoscopie vervangen

123_darmen_buik.jpg

nieuws

De doorslikbare sensorcapsule is minder pijnlijk en nauwkeuriger dan een endoscopie en vertelt ons veel meer over de gezondheid van je buik. 

Video-endoscopie is een technologie die al enige tijd bestaat en die men doorgaans gebruikt in de gastro-enterologie om het spijsverteringsstelsel te onderzoeken, in de eerste plaats de dunne darm. Maar in gebieden die moeilijk toegankelijk zijn tijdens een conventioneel endoscopisch onderzoek, kan de bestaande apparatuur alleen beelden maken van het darmslijmvlies. Wat als het mogelijk zou zijn om nog verder te gaan met kleine capsules die je gewoon met een groot glas water kan doorslikken? Dat is de uitdaging waar het Nederlandse onderzoekscentrum OnePlanet voor staat, dat in samenwerking met twee Nederlandse universiteiten en het nanotechnologie-instituut Imec 'The Ingestible' heeft ontwikkeld, een intelligente capsule die de gezondheid van je maag en darmen kan meten. 

Lees ook: Dyspepsie: Wanneer moet je met een opgeblazen gevoel naar de dokter?

Meer dan een camerapil

Naast het nemen van foto's, zoals de meeste bestaande videocapsules doen, zou The Ingestible dankzij sensoren die temperatuur, zuurtegraad en chemicaliën meten, in staat zijn ontstekingen te detecteren, de bacteriën die de microbiota vormen te onderzoeken, de werking van geneesmiddelen te controleren of de effecten van een dieet op een persoon te bepalen. Hoe werkt het? Het is een eenvoudig klein elektronisch apparaat met chips, een batterij en een antenne die de meetgegevens naar een ontvanger zendt. De arts ontvangt deze gegevens en interpreteert ze.

En dat is nog niet alles: OnePlanet hoopt in de komende jaren een monsternametechnologie toe te voegen aan zijn capsule door middel van een klepje dat bestuurd wordt door een impuls op afstand.

Lees ook: Probiotica kan opgeblazen gevoel verlichten

Wanneer kan de pil een endoscopie vervangen?

De ontwikkeling van deze technologie gaat over spijsvertering en voeding in het algemeen. We weten dat het maag-darmkanaal een belangrijke rol speelt in onze algemene gezondheid, gezien de recente ontdekkingen over de maag-hersenas. Onderzoekers en ingenieurs hopen een capsule te ontwikkelen die de gezondheidssector in de toekomst zou kunnen veranderen. Maar we moeten nog even geduld oefenen: het project bevindt zich nog in de beginfase. Om deze sensor te ontwikkelen, zijn nog enkele jaren werk, onderzoek en studies nodig. In-vivotests op mensen zijn gepland over vijf tot tien jaar.

Bronnen:
www.oneplanetresearch.nl
www.msdmanuals.com


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram