Probiotica kan opgeblazen gevoel verlichten

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
123_darmziekten_Crohn_buik_maag_pijn.jpg

nieuws Een voedingssupplement met probiotica kan maagklachten zonder duidelijke oorzaak verlichten, waarschijnlijk omdat de darmflora verbeteren en ons afweersysteem versterken. Dat blijkt uit een studie van UZ Leuven. 


Mensen met functionele dyspepsie, maagklachten zonder duidelijke oorzaak, krijgen in eerste instantie zuurremmers toegediend, maar bij langdurig gebruik kunnen zuurremmers de natuurlijke darmflora aantasten. Om dat te voorkomen, bestaan er voedingssupplementen met probiotica. 

Lees ook: Leuvense onderzoekers ontdekken oorzaak van veel onverklaarde maagklachten

Een Belgisch-Nederlands onderzoeksteam onder leiding van de KU Leuven heeft nu onderzocht of een nieuwe generatie probiotica met sporenvormende bacteriën ook functionele dyspepsie kunnen aanpakken. Van de 68 patiënten die deelnamen aan het onderzoek, werd de helft gevraagd om dagelijks het supplement in te nemen, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Gedurende acht weken werden de maagklachten, bloedstalen en stoelgangstalen geanalyseerd, met een duidelijk resultaat. 
Minder maagklachten
Prof. dr. Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven: “De behandeling had een duidelijk effect op de symptomen: in vergelijking met de placebogroep, hadden veel minder patiënten nog maagklachten nadat ze een tijdje probiotica kregen. Zij hadden dubbel zoveel kans op een significante afname van de symptomen. Dit was de eerste dubbelblinde en placebogecontroleerde studie die de meerwaarde van probiotica onderzocht bij functionele dyspepsie.”

Lees ook: Hoe vermijd je brandend maagzuur na het slapengaan?

In de tweede fase van het onderzoek kregen alle patiënten probiotica, om de effecten op lange termijn te bepalen. Dr. Lucas Wauters, gastro-enteroloog in opleiding en doctoraatsstudent: “Het langdurig innemen van probiotica leidde tot positieve veranderingen in de darmflora en het afweersysteem, waardoor de maagklachten afnamen. Bovendien waren er geen ernstige nevenwerkingen en is de
behandeling dus veilig.”
Probiotica als eerstelijnsbehandeling?
“De meerderheid van de deelnemende patiënten toonde interesse om het commercieel beschikbare supplement ook na afloop van de studie te blijven gebruiken. Aan mensen die naar ons doorverwezen worden en vaak al van alles geprobeerd hebben tegen hun maagklachten, raden we het vandaag zeker aan. Wel is het nog te vroeg om probiotica als eerstelijnsbehandeling in te voeren bij alle patiënten. Eerst moeten de huidige resultaten bevestigd worden in een internationale, multicentrische studie bij veel meer patiënten”, besluit professor Vanuytsel.

Lees ook: Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag

Bronnen:

https://pers.uzleuven.be
https://linkinghub.elsevier.com


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram