Boeren is gezond

123-tek-boer-laten-11-18.png

nieuws

Iedereen laat af en toe wel eens een boertje. Dit kan soms gênant zijn, maar het is meestal een gezonde reactie. Overmatig boeren kan echter heel vervelend zijn en wijzen op een of andere aandoening, zoals aerofagie of reflux.

Hoe ontstaat boeren?
Boeren (ructus of eructatio in medisch jargon) kent twee oorzaken.
Tijdens elke slik wordt een kleine hoeveelheid lucht meegeslikt. De ingeslikte lucht kan zich opstapelen in de maag. Snel eten of drinken, drinken door een rietje, praten terwijl je eet, enz. zou de kans op boeren doen toenemen. 

Het maagvolume kan ook toenemen door gasvorming in de maag, zoals na het drinken van koolzuurhoudende dranken. Om de maag te beschermen tegen extreme uitzetting, bestaat er een soort fysiologisch ontluchtingsmechanisme, waarbij de lucht (en soms een beetje vloeibare maaginhoud) uit de maag wordt geperst. Reflexmatig ontspant zich dan de onderste slokdarmsfincter, waarna de aanwezige lucht kan ontsnappen via de slokdarm. Dit kan gepaard gaan met het typische ‘boer’-geluid. Dit is dus heel normaal en zelfs gezond.

 Soms gaat boeren gepaard met reflux, waarbij maagsappen terugvloeien naar de slokdarm. Het mechanisme dat aan de basis ligt van boeren en van reflux is immers vrijwel identiek.
Bij mensen die last ondervinden van boeren, kan de arts eventueel een gasverminderend geneesmiddel voorschrijven, zoals dimeticon of simeticon. In geval van reflux zal een specifieke behandeling met zuurwerende middelen (antiacida) ingesteld worden.

Bij mensen die heel vaak moeten boeren, kan er sprake zijn van aerofagie of ‘luchthappen’. Dat is een chronische aandoening waarbij veel te veel lucht in de slokdarm wordt gezogen. In tegenstelling tot bij gewoon boeren, gaat die lucht niet naar de maag, maar wordt ze onmiddellijk weer uitgeblazen door een reactie in de slokdarm zelf. Mensen met aerofagie kunnen tot 20 keer per minuut moeten boeren.
Er is momenteel geen standaardbehandeling voor aerofagie. Gasverminderende geneesmiddelen hebben geen zin vermits er geen sprake is van te veel gas in de maag. Meestal wordt gedragstherapie of logopedie aangeraden waarbij de patiënt een correcte sliktechniek wordt aangeleerd.

Lees ook: Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?


Laatst bijgewerkt: november 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram