Zijn gezonde smoothies een gevaar voor de tanden?

nieuws Hoe zit dat nu met smoothies en gezonde tanden? Horen de smoothies thuis in de categorie van de frisdranken of van vers fruit? Te zuur of te zoet? Vormen ze een gevaar voor het tandglazuur?

Smoothies uit het versvak van de supermarkt bevatten enorm veel suikers en zuren. En aangezien een combinatie van zuren en suikers schadelijk is voor het tandglazuur, kunnen deze drankjes een risico vormen voor de gezondheid van het gebit. Matigheid en voorzichtigheid zijn hier dus zeker aan de orde.

Waarop moet je letten?

- Als je zelf een smoothie bereidt, voeg dan zeker geen suiker toe.

- Drink niet meer dan 1 of twee glazen smoothie per dag. En doet dat bij voorkeur net voor of net na de maaltijd want zo rem je de zuurwerking wat af.

- Drink geen smoothie ter vervanging van een glas water of een warme drank.

- Na het drinken van een smoothie neutraliseer je best de zurigheid van het fruit door je mond te spoelen met plat water of melk, of door op suikervrije kauwgom te kauwen.

- Poets je tanden voor het ontbijt, want het poetsen versterkt het zuureffect. Lukt dat niet dan wordt er aangeraden om een half uur tot een uur na de maaltijd te wachten voor je poetst.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram