Suiker in frisdranken maakt kinderen dikker

nieuws Kinderen worden dikker van frisdranken met suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

In het onderzoek kregen 640 leerlingen tussen 5 en 11 jaar elke dag een blikje limonade in de plaats van de drankjes die ze zelf meenamen naar school. De ene helft van de kinderen kreeg dagelijks en blikje limonade met suiker (250 milliliter goed voor 104 kcal) en de andere helft kreeg limonade met een kunstmatige zoetstof zonder calorieën. Na anderhalf jaar bleken de kinderen die de suikervrije drank kregen gemiddeld 1 kilo lichter dan leeftijdsgenoten die de drank met suiker kregen. Ook hun BMI was lager. Het verschil kwam vooral door meer lichaamsvet. Volgens de onderzoekers geven dranken met suiker geen verzadiging. Deze dranken leveren wel calorieën, maar weinig waardevolle voedingsstoffen. Ongemerkt kunt u zo teveel calorieën binnenkrijgen.

De wetenschappers benadrukken dat kraanwater beter is dan light dranken, zowel voor de tanden als voor het milieu, maar dat hebben ze bewust niet gebruikt omdat ze niet wilden dat de kinderen wisten of ze een gesuikerd of een niet-gesuikerd drankje meekregen.

Een tweede studie aan het Boston Children's Hospital in The New England Journal of Medicine komt tot gelijkaardige resultaten. 220 jongeren van gemiddeld 15 jaar met overgewicht (BMI 30) werden gedurende twee jaar gevolgd. Ze dronken gemiddeld twee blikjes frisdrank of fruitsap per dag. De helft daarvan (interventiegroep) kreeg gedurende één jaar water of niet-calorische dranken aan huis geleverd, en werd er ook geregeld aan herinnerd om minder frisdrank te drinken. Bij de andere helft (controlegroep) gebeurde er niets.

Na één jaar dronken de tieners in de interventiegroep nog nauwelijks frisdrank. Hun dagelijks energie-inname was gedaald met 454, terwijl ze gemiddeld 1,6 kg zwaarder waren geworden, terwijl hun BMI nagenoeg constant bleef. In de controlegroep bedroeg de gewichtstoename gemiddeld 3,5 kg en steeg de BMI met gemiddeld 0,6 punten.

Na twee jaar (de thuisleveringen van niet-calorische dranken werd na één jaar stopgezet) waren er nog nauwelijks verschillen te merken tussen beide groepen. De gewichtstoename in de interventiegroep bedroeg gemiddeld 4,3 kg en de BMI steeg met 0,7 punten. In de controlegroep was de gewichtstoename gemiddeld 5,5 kg en steeg de BMI met 1 punt.


Laatst bijgewerkt: september 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram