Kunstmatige zoetmiddelen hebben nauwelijks effect op gewicht en gezondheid

123-suiker-aspart-cander-zoet-03-19.png

nieuws

Mensen die hopen om op gewicht te blijven door light frisdranken te drinken of suiker in diverse bereidingen te vervangen door kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam) of energie-arme suikers (zoals stevia) zijn er aan voor de moeite. Een groot Europees onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gepubliceerd in The BMJ, toont aan dat kunstmatige geen of nauwelijks een effect hebben op het gewicht. Ze vergeleken ook de mogelijke effecten van kunstmatige zoetstoffen met suiker wat een aantal gezondheidsaspecten betreft, zoals tandbederf, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, bloeddruk, nierziekten, allergie, gedrag enzovoort. En ook hier werden nauwelijks verschillen vastgesteld. Een mogelijke verklaring is dat de kunstmatige zoetstoffen uiteindelijk niet leiden tot een verminderde energie-inname. 

In totaal analyseerden de onderzoekers meer dan vijftig studies bij zowel kinderen als volwassenen. Veel van de studies waren echter van povere kwaliteit, vaak van korte duur en met een beperkt aantal deelnemers. Volgens de onderzoekers valt momenteel niet te zeggen dat kunstmatige zoetstoffen enig gezondheidsvoordeel hebben in vergelijking met suiker. Anderzijds kan ook niet volledig uitgesloten worden dat ze geen negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. 


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram