Hoe help je je zoon of dochter door de examentijd?

dossier Kinderen uit de basisschool maken zich klaar voor de laatste toetsen van het jaar. Tieners bewijzen zich de komende weken tijdens hun examenperiode. En studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst. Niet zelden een spannende periode voor ouder en kind.

Een opkikkertje bieden

Kinderen zijn verschillend. Sommigen studeren graag, voor anderen is studeren de hel. Maar beiden kunnen baat hebben met de hulp van hun ouders. Als ouder kan je je kind op allerlei manieren helpen: door te zorgen voor een rustige studeerplaats waar er niet te veel afleiding is, door een lekker vieruurtje aan te bieden om de motivatie op te krikken, door samen een planning op te stellen met studie én ontspanningsmomenten, … Maar steunen doe je vooral door interesse te tonen, bijvoorbeeld door te vragen hoe het studeren lukt of hoe het examen geweest is. Een dikke knuffel of een lief gebaar kunnen je kind een duwtje in de rug geven.

Je kind helpen, maar de verantwoordelijkheid niet overnemen

123-student-ouder-moeder-exam-stress-03-19.png
Ga wel niet steeds over de schouder meekijken of alles controleren: dat kan je kind onrustig maken. Het is ook geen must om als ouder verlof te nemen in de examenperiode. Weet dat teveel zorg kan overkomen als controle en geen stimulans is om goed te studeren. Beter is om je kind te stimuleren om zelf na te denken hoe het dingen kan aanpakken. Je zoon/dochter moet uiteindelijk zelf leren plannen, instuderen, prioriteiten leren bepalen, afwegen of het de leerstof voldoende kent, … Probeer je kind dus het gevoel te geven dat je vertrouwen hebt in zijn/haar kunnen, en dat het bij jou terecht kan voor hulp of advies.

Stem je verwachtingen af op de mogelijkheden van je kind

Kinderen ervaren op steeds jongere leeftijd het gevoel dat ze moeten presteren. Sommige kinderen zijn nog maar acht of negen jaar oud en krijgen stress omdat ze denken dat ze hoge cijfers moeten halen. Vraag niet meer, maar ook niet minder, dan dat je denkt dat je kind aankan. Studeren mag als een uitdaging ervaren worden en een gezonde dosis stress komt het presteren ten goede. Te hooggespannen verwachtingen daarentegen, kunnen een kind faalangst geven en bezorgd maken dat het de ouders zal teleurstellen.

Vertel je kind dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als het maar z’n best doet. Beloon met andere woorden de inzet, niet het resultaat. Als je kind bang is om een slecht examen af te leggen, overloop dan eens met hem/haar wat er kan gebeuren als dat examen inderdaad slecht zou aflopen. Het kan je kind geruststellen om te merken dat er voor alles een oplossing bestaat. Probeer ook zelf rustig te blijven; een kind kan onzeker worden als je als ouder te bezorgd bent over een slechte afloop.

En wat met de gsm en sociale media?

123-student-ouder-moeder-exam-stress-1-03-19.png
In contact blijven met medeleerlingen in de examenperiode, heeft voor- en nadelen. Kinderen kunnen elkaar stimuleren, steunen of raad aan elkaar vragen. Contact met anderen kan ook voor afleiding zorgen. Afleiding hangt overigens van persoon tot persoon af. Sommigen kunnen enkel doeltreffend studeren met muziek op de achtergrond, terwijl anderen het dan weer zo stil mogelijk willen hebben. Je maakt best samen met je kind afspraken over wanneer de gsm of computer gebruikt kan worden.

Een dip

Lukt het studeren even niet of heeft je kind een slecht gevoel bij de laatste toets? Een goede tip: maak je niet kwaad. Je kan een hulp betekenen voor je kind wanneer jouw vertrouwen overeind blijft. Ga samen met je kind op zoek naar wat er misschien kan helpen. Wat kan hem/haar motiveren, wat zou hij/zij steunend vinden? Kunnen jullie samen tot goede tips of trucjes komen?

Toon begrip voor de last die een examenperiode met zich meebrengt, maar stimuleer je kind om positief te blijven. Studeren gaat stap voor stap. Elke minuut geleerd is al gewonnen. Op deze manier leer je je kind dat je beter energie stopt in het leren van de volgende definitie, dan te panikeren bij het zien van de drie andere die volgen.

Hou de gezinssfeer ontspannen

Tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig. Om goed te kunnen slapen, helpt het om eerst te ontspannen. Zonder pauze gaan slapen, kan ervoor zorgen dat kinderen de slaap minder goed vatten. Het gewone leven kan zorgen voor afwisselende en leuke pauzes. Samen koken of even voetballen in de tuin, het kan zorgen voor de mentale rust om goed te studeren. Praat met je kind ook over andere dingen in de examenperiode. Gewoon over de normale dingen van alle dag. Niet alles hoeft in het teken van de examens te staan.

Wanneer de stress hoog oploopt, kunnen studenten hun hart luchten bij Teleblok, de anonieme en gratis hulplijn van CM. Ook als ouder kan je een beroep doen op Teleblok. Contact opnemen kan telefonisch (0800 13 14 4), per mail (Teleblok@cm.be) of via de chat op www.teleblok.be.

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram