Humor helpt tegen stress op het werk

nieuws Volgens psycholoog Sibe Doosje van de Universiteit Utrecht kan humor werkstress voorkomen. Een collega heeft je op botte wijze terechtgewezen. Wat te doen? De collega is kennelijk boos en je voelt daarbij stress opkomen. Een situatie als deze leent zich volgens de Utrechtse onderzoeker uitstekend voor humor. Een goede grap neemt de kou uit de lucht: “De collega laat daarbij zijn boosheid varen en jouw stress wordt minder”.
De Utrechtse psycholoog onderzocht ook verbanden tussen humor op de werkvloer en de fysieke en psychische gezondheid. Zo is het risico op luchtweginfecties als verkoudheid en griep groter als mensen onder stress staan. Maar daarop heeft humor nauwelijks of geen invloed.
De onderzoeker vergeleek ook humoristisch gedrag bij de burnout- en de gezonde groep. Mensen met een burn-out maken evenveel grappen als gezonde mensen, maar in het waarderen van grappen en in vrolijkheid blijven ze achter op gezonde personen:
Volgens het onderzoek lijkt het zinvol om humoristisch omgaan met stress bij werknemers te bevorderen. Ook zinvol is het om bij werknemers met een dreigende burn-out te letten op hun gevoel voor humor. Als iemand humor minder waardeert of er niet zo vrolijk van wordt, kan dat een signaal zijn dat iemand opgebrand raakt.

Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram