Moeten we schrik hebben van 5G-netwerk?

123-tek-internet-5G-veiligh-03-19.png

nieuws

Momenteel gebruik je bij bellen, sms´en en mobiel internet 2G, 3G en 4G. Om nog sneller veel data te kunnen ‘versturen’ en voor het ‘internet of things’ waarbij allerlei apparaten verbonden zijn met het internet, wordt er momenteel gewerkt aan de 5de generatie van een telecommunicatie netwerk, met andere woorden 5G.

Belangrijk om te onthouden is dat 5G niet één technologie is, maar een verzameling van verschillende technologieën die ervoor zorgen dat mobiel internet sneller en betrouwbaarder is. Hierdoor zal het netwerk er in de toekomst allicht anders uitzien.

Elektromagnetische straling
Zal een netwerk van geconnecteerde apparaten ervoor zorgen dat we aan meer elektromagnetische straling worden blootgesteld? Welke implicatie heeft een 5G uitrol in Vlaanderen? Om deze vragen te beantwoorden gaf het Departement Omgeving de opdracht aan IMEC om hier verder onderzoek naar te doen. IMEC zal onder andere een literatuuronderzoek doen naar blootstellingsstudies, metingen uitvoeren bij 5G testopstellingen, onderzoek opstarten naar de uitrol van 5G en gevolgen voor de blootstellingen in kaart brengen, ... Op deze manier kan het Departement Omgeving werken aan een wetenschappelijk onderbouwd beleid. 5G zal in elk geval moeten voldoen aan normen voor het beperken van de blootstelling die van toepassing zijn in Vlaanderen.

Op www.lne.be/5g-een-nieuwe-technologie vind je hierover betrouwbare informatie.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram