Voetbal is beter voor gezondheid dan joggen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Voetbal zou beter zijn voor de gezondheid dan joggen of gewichtstraining. Dat moet althans blijken uit een onderzoek van de universiteit van Zurich, in opdracht van de Wereldvoetbalbond FIFA. De studie verscheen in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

De studie volgde gedurende 12 weken een vijftigtal mannen tussen 20 en 45 jaar die ofwel voetbal speelden of op een loopband liepen. Ze hadden allemaal een licht verhoogde bloeddruk Er werd o.m. gekeken naar de bloeddruk, longfunctie en gewicht. Zowel voetbal (drie keer per week 1 uur) als lopen (drie keer week gedurende één uur aan 80% van het maximale hartritme) bleken een gunstig effect te hebben op die factoren, in vergelijking met sedentaire mannen.

Bij de voetballers daalde de systolische bloeddruk met gemiddeld 7,5%, de diastolische bloeddruk met 10,3%. Bij de lopers was dat respectievelijk 5,9% en 6,9%, bij de sedentaire mannen 6,0% en 4,7%. Deze verschillen zijn echter te klein om er veel betekenis aan te hechten. Alleen het verschil in diastolische bloeddruk tussen de voetballers en de sedentaire mannen is statistisch gezien betekenisvol.

Wat hartslag en BMI (Body Mass Index) betreft, bleken zowel voetballers als lopers na afloop van de trainingsperiode beter te scoren dan de sedentaire mannen. De mannen in de voetbalgroep haaden een betere middelomtrek na afloop van de trainingsperiode. Bij de sedentaire mannen bleken geen verbeteringen te zijn opgetreden wat lichaamsgewicht, BMI en middelomtrek betreft.
Volgens de onderzoekers kan men hieruit besluiten dat zowel voetbal als lopen een gunstig effect op de gezondheid en de cardiovasculaire fitheid heeft bij mannen met een licht verhoogde bloeddruk. Of voetbal beter is dan lopen, kan evenwel niet uit deze studie afgeleid worden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram