Voor jou gelezen op De Standaard

Vlaming zit te veel uren neer om gezond te zijn

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Vlaming zit gemiddeld bijna negen uur per dag op een stoel, zetel of bank. Dat is veel te veel en het verhoogt zelfs de kans op kanker. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft nu voor het eerst een aanbevelingsrapport over dit nieuwe gezondheidsthema opgesteld. Dat rapport moet een einde maken aan de 'zitcultuur'.

In totaal zitten we gemiddeld 50 tot 85 procent van de dag stil, vooral op school en op het werk. Kinderen in de basisschool zitten gemiddeld bijna 40 procent van de schooluren en middelbare schooljongeren 50 procent. Vlaamse bedienden en kaderleden zitten 70 procent van de werkuren. En ook thuis wordt gezeten: aan tafel of voor de televisie of de computer.

Recent onderzoek toont aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder andere hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en voortijdige dood. 'Zelfs gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van stilzitten voor de gezondheid', zeggen de auteurs van het rapport, Femke De Meester en Ragnar Van Acker. 'Daarom hebben we voor hen alle wetenschappelijke informatie hierover gebundeld in een rapport.'

De onderzoekers geven de raad om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 tot 30 minuten even recht te staan. Zit je lang op je werk of in de zetel? Sta na een half uur eens recht en ga bijvoorbeeld kort de benen strekken. Of bel staand in plaats van zittend. Het vraagt weinig inspanningen, en de kans op onder andere kanker, diabetes of overgewicht vermindert aanzienlijk.

'Het thema van sedentair gedrag zal ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016', zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). 'Deze conferentie bepaalt de toekomst van het Vlaams gezondheidsbeleid op vlak van voeding en beweging'.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150922_01880429


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram