Kwartier bewegen per dag heeft positief effect op gezondheid

nieuws Dagelijks vijftien minuten lichte inspanning verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Ook kort intensief sporten is goed voor de gezondheid. Acht minuten per dag is al genoeg voor een merkbaar positief effect. Meer beweging zorgt voor een verdere bevordering van de gezondheid.

Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc in Nijmegen en Hartford Hospital uit de VS waarover gepubliceerd in het vakblad JAMA. Zij analyseerden de resultaten van zeven grote langlopende gezondheidsstudies van over de gehele wereld werden geanalyseerd.
Regelmatig matig intensief bewegen, zoals fietsen of stevig wandelen, kan het risico verlagen op coronaire hartziekten, diabetes, beroerte, depressie, botontkalking, dikke darmkanker en borstkanker.

Kleine beetjes helpen
Uit de analyses blijkt dat beweging onder de aanbevolen norm van 30 minuten per dag al een substantiële vermindering oplevert van het risico op overlijden. Mensen die slechts acht minuten per dag lopen hebben bijvoorbeeld een verlaagde kans om vroegtijdig te overlijden aan hartziekten.
Vanaf 100 minuten beweging per dag neemt de gezondheidswinst niet meer toe bij extra beweging.

Recente studies suggereren dat extreme hoge doses van beweging kunnen leiden tot blijvende hartschade en vroegtijdig overlijden. Uit deze studie blijkt dit echter niet. Ook (extreem) hoge doses van beweging geeft een vermindering van de kans op overlijden in de gezonde populaties. Enige uitzondering hierop zijn hartpatiënten die zeer intensief sporten.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram