Ken je hartslag

nieuws Onze hartslag is een belangrijke indicator van hoe gezond we al dan niet zijn. Een gezond, jong hart klopt vrij traag: gemiddeld zo’n 60-70 slagen per minuut in rust. Bij sporters is de rustpols vaak zelfs trager. Kenmerkend is dat de hartslag sterk afhankelijk is van interne en externe stimuli en hierdoor schommelt. Een ouder hart krijgt sneller af te rekenen met een stijgende hartslag (meer slagen van het hart per minuut). Wanneer de hartpomp faalt gaat die hartslag omhoog. Een verhoogde hartslag is een belangrijke risicofactor is bij hartfalen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je hartslag te meten.
Toch kent 46 % van de Belgen z’n hartslag niet. In Vlaanderen laat 45% van de bevraagden z’n hartslag regelmatig controleren. In Wallonië is dat zo’n 40%, terwijl in Brussel maar 29% z’n hartslag laat controleren.

Hoe je hartslag meten

polsslag-150.jpg
Je hartslag meten is eenvoudig.

Ga eerst 5 minuten in een rustige kamer zitten vooraleer je je hartslag gaat meten. Hou een klok of uurwerk bij de hand.

Maak je pols vrij (geen uurwerk, armbanden) en hou je linker of rechter handpalm naar boven en je elleboog lichtjes gebogen.

Leg je wijs- en middenvinger van je andere hand zachtjes op je pols, ongeveer een duimbreed lager dan de basis van je hand.
Druk je vingers in de gleuf tussen de middelste pezen en het buitenste bot. Je voelt dan een zacht geklop, je hartslag.

Tel de slagen gedurende 30 seconden en vermenigvuldig vervolgens het resultaat met 2 om het aantal slagen per minuut te bekomen.
Herhaal de meting twee keer en bereken het gemiddelde.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram