Helpt tai chi bij chronische ziekten?

123-vr-tai-chi-10-15.jpg

nieuws Tai chi zou een gunstige invloed hebben bij oudere mensen met chronische aandoeningen als borstkanker, hartfalen, COPD en artrose. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van het British Journal of Sports Medicine.
Tai Chi is een Chinese bewegingsleer waarbij u door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen uw lichaam ontspant, en uw spierkracht, evenwicht en coördinatie oefent. Er verschijnen geregeld studies over de gezondheidsvoordelen van tai chi. Dit nieuwe onderzoek analyseerde 21 studies over de impact van tai chi op chronische ziekten als borstkanker, hartfalen, artrose en COPD (chronische longziekte).

Alhoewel de geanalyseerde studies vaak van matige kwaliteit waren met een beperkt aantal deelnemers, komen de onderzoekers tot het besluit dat tai chi een gunstig effect heeft op fysieke symptomen, zoals spiersterkte en -soepelheid, uithouding bij mensen met hartfalen en COPD, spierstijfheid en pijn bij artrose, ademloosheid bij COPD, en in het algemeen levenskwaliteit van oudere mensen.
In de meeste studies beoefenden de deelnemers gedurende 12 weken twee à drie keer per week gedurende gemiddeld één uur tai chi.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram