Een uur per week lopen volstaat om het risico op vroegtijdig sterven aanzienlijk te verminderen

123-h-joggen-09-20.jpg

nieuws

Een uur per week lopen, is een echte weldaad voor je gezondheid. Het vermindert het risico op vroegtijdig overlijden door kanker of een cardiovasculaire aandoening.

Over het algemeen wordt er aangeraden om vijf keer per week gedurende een half uur een gematigde fysieke inspanning te doen, zoals bijvoorbeeld stappen op een hoog tempo. Daarmee bereik je de drempel van 150 minuten gezonde beweging per week. 

Een team van de Victoria University in Australië heeft ook een hele reeks studies over het verband tussen lopen en vroegtijdig sterven, ongeacht de oorzaak, onder de loep genomen. Daarnaast hebben zij ook de link tussen lopen en het vroegtijdig sterven specifiek door kanker of een cardiovasculaire aandoening, in kaart gebracht. Bij die meta-analyse werden zo’n 232.000 deelnemers gescreend en gevolgd tijdens een periode van 5,5 tot 35 jaar. Uit de resultaten blijkt dat wie regelmatig jogt respectievelijk 27, 30 en 23% minder kans heeft op vroegtijdig sterven ongeacht de oorzaak, door een cardiovasculaire aandoening of door kanker, dan wie niet loopt. Elke week gedurende een uur joggen, volstaat om dat risico te verminderen. Eigenaardig genoeg heeft het geen extra effect als je langer, vaker of sneller loopt. 

De resultaten van dit onderzoek onderscheiden zich van de algemene richtlijnen over gezond bewegen omdat ze de minimumdrempel (een uur per week) voor fysieke inspanning relatief laag leggen. Maar het gaat hier natuurlijk over ‘joggen of lopen op een gematigd tempo’ en dat vraagt een grotere inspanning dan ‘wandelen op een fiks tempo’. Om met dat laatste voldoende gezondheidswinst op te bouwen, moet je vaker je wandelschoenen aantrekken en langer op pad gaan. 

Bron : British Journal of Sport Medicine

auteur: Juan Miralles, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram