Avonduren beter om te sporten

nieuws De avonduren zijn beter om aan sport te doen dan andere tijdstippen overdag. Dit geldt zowel voor recreatief sporten als voor topprestaties. Dat blijkt uit een onderzoek aan de University of Chicago, dat werd voorgesteld op de jaarvergadering van de Amerikaanse Endocrine Society.
Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 40 gezonde mannelijke vrijwilligers tussen 20 en 30 jaar. Ze werden in vijf groepen ingedeeld: een groep oefende gedurende één uur op een loopband in de ochtend, een tweede groep in de namiddag, een derde 's avonds, een vierde 's nachts en een vijfde groep deed niet mee aan het oefenprogramma. Alle proefpersonen kregen constant glucose-infusies tijdens de rustperiodes zodat de bloedsuiker constant werd gehouden.
Bij alle proefpersonen werden de hormonen- en glucosespiegels bepaald (van het stresshormoon cortisol, thyrotropin, groeihormoon) en werd ook het tijdstip van de melatonine-afscheiding (dat ons dag-nachtritme bepaalt) gemeten.
Nachtelijk oefenen leidde tot een zeer sterke daling van de glucosespiegels terwijl die op de andere tijdstippen vrijwel constant bleven. Avondlijk en nachtelijk sporten leidde tot een veel grotere afscheiding van cortisol en thyrotropin - twee hormonen die een belangrijke rol spelen in het energie-metabolisme - in vergelijking met 's ochtends en 's namiddags. De afscheiding van groeihormoon variëerde niet over de dag.


Laatst bijgewerkt: juni 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram