Wat is de oorzaak van een slapende of verlamde arm?

123m-snurken-bed-slapen-27-1-21-6.jpg

nieuws Het fenomeen van slapende ledematen wordt ook ‘paresthesie’ genoemd. Het kenmerkt zich door een zwaar, dof, lam of tintelend gevoel in je ledematen, soms zelfs vergelijkbaar met de sensatie van naalden of pinnen in je huid. Hoewel zo’n gevoel van verlamming best beangstigend kan zijn, is het meestal ongevaarlijk.

Oorzaken
In de meeste gevallen is de oorzaak simpelweg dat je op je arm hebt gelegen ofwel dat je er druk op hebt uitgeoefend. Daardoor kan het bloed niet naar je zenuwen stromen zoals het hoort. Maar het is ook mogelijk dat je door een slechte houding rechtstreeks druk legt op een zenuw. De zenuw reageert vervolgens op het gebrek aan bloedtoevoer met een tintelend gevoel.

Als je wakker wordt met dit gevoel, volstaat het om je houding te wijzigen, zodat de druk afneemt. Het tintelend gevoel zal dan stoppen.

Lees ook: Slaap je beter door zeelucht?

Als de paresthesie van een meer chronische aard is, is er mogelijks een medische oorzaak:

  • Vitamine B-tekort
Vitamine B is belangrijk voor de gezondheid van je cellen en de energievoorziening van je lichaam. Je haalt de vitamine normaal gezien voldoende uit je voeding, maar sommige mensen hebben een supplement nodig, met name ouderen, vegans, personen die overmatig alcohol drinken en mensen met bloedarmoede.

  • Vocht ophouden
Het ophouden van vocht kan wijzen op een hoge zoutinname of schommelende hormoonniveaus tijdens de menstruatie. Daardoor treedt zwelling op doorheen je lichaam of in bepaalde delen ervan. Soms kan die zwelling ook de bloedcirculatie verstoren en een gevoel van tinteling veroorzaken.

Hier lees je er alles over.

  • Perifere neuropathie
Als je regelmatig paresthesie ervaart en ook diabetespatiënt bent, is het mogelijk dat je door een aanhoudend hoge bloedsuikerspiegel zenuwbeschadiging of perifere neuropathie hebt opgelopen.

  • Andere aandoeningen
Ook andere aandoeningen die het centrale zenuwstelsel aantasten, zoals multiple sclerose en beroerte, kunnen paresthesie veroorzaken. Maar ook tumoren in hersenen of wervelkolom kunnen aan de basis liggen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over slaapproblemen

Wanneer kan je best een dokter raadplegen?
Als de paresthesie lang aanhoudt, of je ervaart daarnaast ook volgende symptomen, raadpleeg je best je arts:

- spierzwakte
- hevige pijn
- gezichtsproblemen of verlies van gezichtsvermogen
- moeilijkheden met spreken
- moeilijkheden met coördinatie
- extreme duizeligheid

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.slaapinfo.nl

Lees ook: Waarom heb je helemaal geen 8 uur slaap nodig?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram