Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust

123-ouder-koppel-slapen-bed-10-17.jpg

nieuws

Genoeg uren slaap is geen garantie voor een goede nachtrust. Uit grootschalig onderzoek in opdracht van de Nederlandse Hersenstichting blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft. In totaal zijn slaapgegevens van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken. 

90% van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. 

Vrouwen meer problemen
Vrouwen slapen over het algemeen iets langer dan mannen, maar ze slapen een stuk slechter. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. 11 procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot 65 jaar gebruikt slaapmedicatie tegenover 4,6 procent van de mannen, in de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen en 6,1 procent van de mannen.

Slapeloosheid

Er zijn drie soorten symptomen van slapeloosheid. Met name mensen die korter slapen dan aanbevolen, maar ook mensen die langer slapen, geven aan meer last te hebben van symptomen van slapeloosheid.

Moeite met in slaap komen: aan het begin van de nacht duurt het langer dan 30 minuten voor je in slaap valt. Vrouwen komen veel moeilijker in slaap dan mannen. Een kwart de vrouwen (25,4 %) van 18 tot 25 jaar heeft moeite met in slaap komen tegenover 1 op de 5 mannen (19,6 %). Naarmate mensen ouder worden, worden de verschillen steeds groter. Bij de groep 65+ is het verschil het grootst, 19,9 procent van de vrouwen heeft moeite met in slaap vallen en ‘slechts’ 7,9 procent van de mannen.

Moeite met doorslapen: ‘s nachts wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen vallen. Met name vrouwen vallen moeilijker weer in slaap na nachtelijk wakker worden dan mannen. Bij pubers (14 t/m 17 jaar) is dat 28 procent van de vrouwen en 19,3 procent van de mannen. En bij 65+ is dat 25,2 procent van de vrouwen en 14,5 procent van de mannen.

Vroeg wakker worden: vanzelf vroeg wakker worden neemt toe naar mate de leeftijd stijgt. Ruim 1 op de 5 (21%) Nederlanders van 41 tot 65 jaar wordt te vroeg wakker. Bij de groep van 41 tot 65 jaar is dat 24 procent van de vrouwen en 17,6 procent van de mannen. Bij 65+ komt dit slaapprobleem het meest voor: vrouwen 27,8 procent en mannen 18,4 procent.

Belang van goed slapen

Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op neuropsychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Slaap wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, terwijl dit juist zo essentieel is.

Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram