Lang slapen verbetert sport- en schoolprestaties

nieuws Atleten die meer dan 10 uur per dag slapen presteren beter dan wanneer ze minder lang slapen. Dat blijkt uit een experiment met Amerikaanse basketbalspelers waarvan de resultaten verschenen in het julinummer van het Amerikaanse vakblad Sleep.

De atleten werd gevraagd om gedurende 2 weken hun normaal slaapritme (gemiddeld 6 à 7 u slaap per nacht) aan te houden, en dan gedurende 6 weken minstens 10 uur per dag te slapen. Na die periode bleek dat hun sprintsnelheid en reactiesnelheid hoger lag, dat ze gemiddeld 9% beter scoorden en dat ze ook minder vermoeid waren op training en tijdens wedstrijden.
Volgens de onderzoekers volstaat het niet om vlak voor een wedstrijd meer te slapen, maar moet men gedurende langere tijd voldoende slapen.

Anderzijds blijkt volgens een andere studie voorgesteld op de jaarvergadering van de American Academy of Sleep Medicine, dat een slaaptekort (6 uur slaap per nacht gedurende één week) een negatief effect heeft op de fysieke en cognitieve prestaties, en dat het niet volstaat om de verloren slaap in te halen tijdens het weekend. Vooral mannen blijken gevoelig voor een dergelijk slaaptekort, vrouwen hebben er minder last van en recupereren ook sneller. Dat laatste heeft vooral te maken met een betere slaapkwaliteit van vrouwen (langere periodes van diepe slaap).

Volgens een derde studie die op hetzelfde congres werd voorgesteld blijken studenten de leerstof beter te onthouden wanneer ze voor een examen een nachtje sliepen dan wanneer ze eenzelfde periode wakker bleven.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram