Penisverlenging: wat zijn de verschillende methodes? | gezondheid.be

Penisverlenging: wat zijn de verschillende methodes?

In dit artikel
Penisverlenging: wat zijn de verschillende methodes?

dossier

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 45 procent van de mannen niet tevreden is over de lengte van zijn penis. Toch is hun lid waarschijnlijk niet echt te klein, en hebben ze een onrealistisch idee over de gemiddelde penislengte. Volgens de British Association of Urological Surgeons is een penis normaal, wanneer hij in rust minstens 4 centimeter is en 7,5 centimeter in erectie. Alvorens je risicovolle methodes of een operatie overweegt, neem je beter eerst contact op met je huisarts, een seksuoloog of psycholoog om je onzekerheid aan te pakken.

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Operatie en fillers

Operaties om de penis te verlengen, zijn omstreden. Tijdens een dergelijke procedure snijdt de chirurg de ligamenten door die de penis normaal gezien overeind houden in erectie en hangt ze weer vast op een andere plaats. Daardoor zal de penis naar voren bewegen en 1 tot 4 centimeter langer worden. Deze verlenging krijg je enkel in slappe toestand, aan de de lengte in erectie verandert niets.

Volgens de British Association of Urological Surgeons kunnen chirurgische procedures evenwel gevaarlijk zijn en hebben ze een onaanvaardbaar hoog niveau van complicaties. Je zal dan ook niet veel artsen vinden die bereid zijn om ze uit te voeren. Mogelijke complicaties zijn impotentie, bloeding of ontsteking van de wond en verminderde gevoeligheid. Bovendien bestaat de kans dat de penis door de ingreep net kleiner wordt, doordat littekenweefsel gevormd wordt dat de penis belemmert.

Een alternatief voor de chirurgische ingreep zijn zogenaamde penisfillers. De plastisch chirurg spuit een vulmiddel in de penis, meestal hyaluronzuur of eigen lichaamsvet. Daardoor wordt de penis dikker. Het is een korte behandeling waarvan je nauwelijks hoeft te herstellen. Als er hyaluronzuur gebruikt wordt, moet je de behandeling na een tijd herhalen, aangezien deze stof gaandeweg oplost. Als men vet gebruikt als filler, wordt dit vaak onregelmatig verdeeld, waardoor je een bobbelige penis krijgt. Je lichaam zal ook geleidelijk aan het ingespoten vet absorberen, wat het effect dus tenietdoet. 

Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis

Oefeningen en hulpmiddelen

Je kan ook zelf aan de slag gaan met je lid zonder tussenkomst van een professional. De meest eenvoudige en veilige manier om je penis optisch te verlengen, is om simpelweg je schaamhaar te scheren, zodat je penis meer opvalt. Ook gewicht verliezen, kan nuttig zijn. Als mannen op latere leeftijd zwaarder worden, hebben ze de neiging vet op te slaan in de zone voor hun geslachtsdelen. Dit kan een deel van je penis verbergen en hem kleiner doen lijken. Door gewicht te verliezen, lijkt je penis dan weer groter.

Voorts heb je een heel arsenaal aan hulpmiddelen die beloven de penis langer maken. Pillen, supplementen en crèmes zijn weinig risicovol, maar ook niet efficiënt. Experts zijn het erover eens dat geen van deze middelen daadwerkelijk helpen. 

De vacuüm-penispomp heeft een medische functie: men gebruikt ze om erectieproblemen te behandelen. Het toestel wordt over je penis geplaatst en er wordt lucht uit de ruimte gepomt, zodat er een vacuüm ontstaat. Er zit ook een penisring aan de pomp. Die trekt bloed naar de penis, zodat hij beter in erectie blijft. Je penis wordt er echter niet groter van. Als je de penispomp te vaak gebruikt, kan het weefsel van je penis beschadigd raken en wordt je erectie zwakker.

Een andere methode is om gewichtjes rond de penis aan te brengen. Dit zou de bloedsomloop bevorderen en je penis uitrekken. Of waarom niet ‘jelquen’? Dat is een vorm van penisgymnastiek die je dagelijks beoefent, wat ook goed zou zijn voor de bloedcirculatie. De resultaten van gewichten en oefeningen zijn volgens experten evenwel teleurstellend. Ze kunnen de huid enigszins uitrekken, maar dat verandert niks aan de grootte van de penis in erectie. Meer nog: huidweefsel kan erdoor scheuren, bloedvaten kunnen barsten en de penis kan zelfs breken.

Lees ook: Micropenis: wanneer is de penis te klein?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.vrt.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.